AKCIJA UDRUGE FRANAK:

Tužite banke i na prekršajnim sudovima

09.10.2014 u 12:50

Bionic
Reading

Ministarstvo financija uputilo je pismo bankama kojim ih upozorava da se prilikom odbijanja traženih odšteta za dužnike u 'švicarcima' više ne mogu pozivati na tumačenje tog ministarstva prema kojem banke mogu samostalno, bez ugovaranja s klijentima, određivati parametre za promjenjive kamate u starim kreditima, izvijestili su iz Udruge Franak na konferenciji za novinare

'Upozoravamo vas da ste se u svom poslovanju dužni pozivati isključivo na zakonske odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju i drugih relevantnih zakona i propisa te poštovati temeljna načela pravnog poretka i pravomoćne sudske presude', stoji u pismu koje je prošlog tjedna ministar financija Brois Lalovac uputio svim bankama.

U udruzi Franak ističu da je na taj način ministar Lalovac prihvatio njihove zahtjeve da Ministarstvo povuče sporno tumačenje Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Sukladno novom tumačenju Ministarstva financija, Udruga Franak svojim je članovima ponudila novi predložak za traženje odštete od banaka.

Udruga je pripremila i dodatni pritisak na banke, pozivom članovima da zbog jednostranog određivanja fiksnih kamata tuže banke Prekšajnim sudovima.


Prema riječima Gorana Aleksića, pravnog koordinatora te Udruge, jedan njihov član otkrio je da je u kaznenim odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju utvrđena prekršajna kazna od 80.000 do 200.000 kuna za pravnu osobu (predviđena je i kazna za odgovorne osobe) ako ne ugovori promjenjivi parametar i fiksni dio marže za kredite s promjenjivim kamatama.

Udruga Franak pozvala je dužnike da pojedinačno prijave banke za prekršaj računajući da bankama prijete kazne od osam milijardi kuna ako ih svi oštećeni dužnici prijave prekršajnom sudu.

'To bi banke moglo stajati skuplje, nego da se nagode s dužnicima na temelju pravomoćne sudske presude', kaže Aleksić.

Pritom ističe da optužni prijedlozi Prekršajnom sudu nemaju nikakve veze s privatnim tužbama, ali je 'dobro da se podnesu radi pritiska na banke u vezi s neugovaranjem fiksnih marži u ugovorima'.

RTL Autor: RTL