PONOVNO KRITIČAN

Kolakušić: Kad je tvrtka u blokadi, predstečaj je nemoguć

02.10.2014 u 11:37

Bionic
Reading

Izmjenama Zakona o stečaju uvode se nova pravila za predstečajne nagodbe koje su u protekle dvije godine doživjele niz kritika od stručne javnosti i oporbe. O tome što Vlada mijenja u odnosu na dosadašnju lošu praksu u provedbi predstečajnih nagodbi i otpisu dugova po nejasnim kriterijima, govorili su 'U mreži Prvog' Renata Duka, pomoćnica ministra pravosuđa, Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda i Goran Marić, saborski zastupnik HDZ-a

'Predstečajne nagodbe vraćaju se na mjesto gdje i pripadaju i bit će sastavni dio Stečajnog zakona', rekla je Duka naglašavajući da je glavna razlika u odnosu na pravila starog zakona to što će ubuduće postupak počinjati i završavati pred Trgovačkim sudom, a Fina će zadržati samo administrativno-tehnički dio.

Kada je riječ o razlozima za otvaranje predstečajnog postupka, Duka navodi da će o tome odlučivati sud, pri čemu se treba voditi računa o preporuci Europske komisije koja kaže da prilikom ulaska u predstečajni postupak 'dužnik ne smije biti u potpunosti u problemima, međutim moraju postojati određeni problemi koji vode prema stečaju'.

Sudac Kolakušić pak tvrdi da su prijedlogom stečajnog zakona potpuno pogrešno definirani razlozi za pokretanje predstečajnog postupka 'Sada su razlozi koji su ranije bili propisani za pokretanje stečaja prepisani kao razlozi za otvaranje predstečajnog postupka', kaže Kolakušić koji smatra da je predstečajni postupak moguće započeti isključivo prije blokade. 'Kada je tvrtka u blokadi, to više nije razlog za predstečajni postupak, to je razlog za stečajni postupak', tvrdi Kolakušić.


Prema njegovu mišljenju, novi prijedlog Stečajnog zakona izuzetno je loš zbog toga što Ministarstvo pravosuđa nije prihvatilo primjedbe stručnjaka u javnoj raspravi. 'Institut predstečajne nagodbe prijeko je potreban Republici Hrvatskoj, ali na sasvim drugačiji način ga je potrebno propisati', smatra Kolakušić, a kao glavnu primjedbu navodi to što je u zakon 'ponovno uglavljena Fina'. 'Agenciji se opet daju ovlasti suda što je protivno zakonu o sudovima', tvrdi Kolakušić.

Slična je mišljenja i Marić, koji smatra da Fina ne bi uopće smjela sudjelovati u postupku.

Kada je riječ o ulozi Fine, Duka se pozvala na preporuku Europske komisije, prema kojoj 'nagodbe treba nastojati u maksimalnoj mjeri rješavati izvansudski'. 'Nažalost, naši sudovi nisu efikasni u vođenju stečajeva. Zato je nužno sudovima osigurati dodatnu pomoć nekoga izvan suda. Time se sudovima olakšava administrativni dio i na taj način se poboljšava učinkovitost', kaže Duka.

Kolakušić smatra da sudovi ne trebaju nikakvu pomoć u utvrđivanju tražbina. 'Isključivi razlog dugih stečajnih postupaka loše su procesne odredbe koje se mogu promijeniti u jednom danu', zaključuje Kolakušić.