VRDOLJAK UPOZORIO MAĐARE

'MOL želi Inu pretvoriti u mrežu benzinskih pumpi!'

01.10.2014 u 20:40

Bionic
Reading

Iako su se proširile informacije o tome kako je na današnjem sastanku s hrvatskim predstavnicima Uprave i NO-a Ine ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak sugerirao da glasaju protiv gašenja rafinerije, u razgovoru za Dnevnik Nove TV nije htio otkriti o čemu se razgovaralo. Uoči sutrašnje sjednice NO-a, Vrdoljak je jasno rekao da im ne bi preporučio da donesu odluku o zatvaranju sisačke rafinerije, jer bi to bila 'nezakonita i neprofesionalna odluka'

Dok je više od dvije tisuće radnika i drugih građana u Sisku prosvjedovalo i tražilo opstanak sisačke rafinerije, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u razgovoru za Novu TV jasno je dao do znanja da će se Vlada boriti svim sredstvima da do gašenja ne dođe.

Ja gledam poluprofesionalne dokumente koje su predali članovima Uprave s hrvatske strane i to je bio argument zašto predlažu gašenje rafinerije Sisak. To nije valjan dokument, nije bio profesionalno pripremljen dokument. Ono što moje informacije govore da sisačka rafinerije može biti rentabilna ako se koristi domaća nafta i ako se optimizira količina proizvodnje', kazao je Vrdoljak.

Poručio je da NO sutra de facto može donijeti odluku o gašenju rafinerije, no da im to ne bi preporučio. 'U ovoj zemlji zabranjeno je donositi loše, neprofesionalne odluke. Drugo, nije dobro donositi protuzakonite odluke, znamo što ćemo učiniti', kaže Vrdoljak.

Ako mađarska strana u Ini odluči zadržati sisačku rafineriju te obnoviti riječku rafineriju, Vrdoljak će tražiti čvrste garancije da će do toga i doći, jer 'se u povijesti vidjelo da im ne treba puno vjerovati'.

Međutim, čini se da to nije plan mađarskog MOL-a. Iz neslužbenih izvora već se proširila vijest da Ina sprema 400 milijuna kuna za otpremnine u sisačkoj rafineriji.

'Ponovit ću – nije dobro donositi nezakonite i neprofesionalne odluke koje nisu u skladu s razvojem i potencijalima Ine, ali vratit ću se na pokušaj korištenja 400 milijuna kuna za otpremnine, bolje je te novce uložiti u modernizaciju rafinerije i povećati plaće radnicima kako bi i oni i njihova djeca sutra imali gdje zaraditi plaće', smatra Vrdoljak.

Radnicima koji su danas prosvjedovali u Sisku obećao je potporu Vlade. 'Mogu poručiti da ova hrvatska Vlada koja ima mali put zna što znači Ina hrvatskoj industriji, hrvatskoj energetskoj stabilnosti, njihovim obiteljima i da ćemo iskoristiti sve moguće alate da ih zaštitimo', kaže Vrdoljak.

Trenutačno radi 4.000 radnika, međutim 3.000 ih ima neizvjesnu budućnost. Kakvu budućnost Ini prognozira Vrdoljak?

Nije teško vidjeti da MOL želi pretvoriti Inu u mrežu benzinskih pumpi, bez industrije, bez proizvodnje nafte i plina, bez fakulteta koji rade za tu industriju i sve druge benefite. Ponovit ću, njihov interes je taj da Ina završi kao mreža benzinskih pumpi, naš je interes taj da zaštitimo i strateške Inine i nacionalne interese i njene zaposlenike, i da u Hrvatskoj postoji industrijska proizvodnja. Uz taj mali prostor ćemo učiniti sve što možemo da zaštitimo Inu', zaključio je Vrdoljak.