POSJET BEZ ZADUŽIVANJA

Nakon Milanovića u SAD idu i Lalovac, Grčić i Cvitan

01.10.2014 u 09:02

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada', ministar financija Boris Lalovac prokomentirao je rebalans proračuna, poslovanje državne riznice, centralni obračun plaća i eventualna buduća zaduženja. Najavio je i svoj posjet SAD-u sljedeći tjedan gdje će biti na godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), te da se do kraja godine ne planira zaduživanje na inozemnim tržištima

'Pregovori s kolegama ministrima do kraja tjedna nisu još u potpunosti zaokruženi. Imamo razgovore do kraja tjedna. Teško je preko noći promijeniti strukture u ministarstvima', kazao je ministar Lalovac i dodao kako se zalaže za transparentan prikaz zarade u javnom sektoru, kao i broja zaposlenih.

'Ako je imovinska kartica ministara javna stvar, zašto se ne bi vidjelo koliko zarađuju i ostali u javnom sektoru? Ja ću to prvi napraviti u Ministarstvu financija. Prikazat ću koliko se plaća isplatilo i koliko je zaposlenih', izjavio je Lalovac.

'Borim se da ostavim nešto vrijedno kolegama koji će doći iza mene. Zalažem se za to da se uvijek napravi jedan korak naprijed, da se naprave određene uštede. Ništa se ne može promijeniti preko noći, ali treba napraviti određene korake', naglasio je Lalovac.

'Sve te kamate koje plaćamo znači manje za socijalu, za zdravstvo… Alarmantno je da su kamate koje plaćamo veće od budžeta za znanost i obrazovanje!' istaknuo je Lalovac i dodao kako bez pomoći ministara i premijera ne može sam učiniti promjene.

'Što se tiče rebalansa proračuna, oko 15. listopada imat ćemo zadnje brojke, krajem listopada bit će na Vladi, a u studenome u Saboru', dodao je ministar financija, koji je ovom prilikom najavio i svoj petodnevni posjet SAD-u sljedeći tjedan, zajedno s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem i glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom. Posjetit će američko ministarstvo financija, odnosno poreznu upravu te Wall Street, a sudjelovat će i na godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

'Što se tiče upravljanja javnim dugom, već sam obavio razgovor s guvernerom HNB-a. Po tom pitanju potrebna nam je tehnička podrška i guvernera i središnje banke. Treba se jeftinije zaduživati', naglasio je Lalovac.

'Netko mi treba odgovoriti zašto su troškovi zdravstva toliko narasli! Vargi sigurno nije lako, ali treba se boriti za svaku kunu, za svaku lipu', dodao je ministar financija.

Dodao je također kako Državnom riznicom treba upravljati na najefikasniji način te je ukratko prokomentirao i otpis dugova građanima do 10 tisuća kuna.

'Neprihvatljiva je ta velika bipolarnost u našem društvu. Treba inzistirati na instrumentu da se pomogne građanima u nevolji', naglasio je Lalovac i dodao da treba promijeniti način financiranja lokalne zajednice.