NEPOZNATI PASTUOVIĆ

Najbliži Karamarkov savjetnik: Tržište je najveće zlo

29.09.2014 u 07:11

Bionic
Reading

Martin Pastuović, 74-godišnji Ličanin, osobni je gospodarski savjetnik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i osoba od njegova najvećeg povjerenja. Iako usmjerava i savjetuje mogućeg novog hrvatskog premijera, sam Pastuović, a tako i njegov gospodarski koncept nepoznati su široj javnosti

Umirovljeni magistar kemije, u mirovini je od 2004., uz Karamarka je od početka njegova mandata na čelu stranke. Prije toga bio je blizak s Ružom Tomašić te je bio na čelu Odbora za gospodarstvo HSP-Ante Starčević.

U kratkom razgovoru rekao nam je kako Tomašić jako cijeni zbog njezine osobne borbe protiv droge, a stavlja je u grupu rijetkih iskrenih političara.

Karamarko ga je, kaže, privukao jer je osjećajan i korektan čovjek


'Javnost jako griješi kad je u pitanju Tomislav. Privatno znam dosta političara i on je, uz Nikicu Valentića, jedini koji dostojanstvo čovjeka ne dovodi u pitanje. S njim je vrlo ugodno raditi', istaknuo je Pastuović.

U ovom trenutku, poručio nam je, nije spreman više reći o sebi i svom radu u HDZ-u. 'Ne želim se ni u što uvući. U stranci nešto malo radim, a ni ne znam mogu li sam istupati', skroman je Pastuović.

Njegovi kolege iz HDZ-a opisuju ga kao smirenog, dobrog i vrijednog čovjeka, velikog domoljuba s odličnim kontaktima u Crkvi. Naime, upravo je Pastuović organizirao prvi susret Karamarka s nadbiskupom Josipom Bozanićem

Više o Pastuoviću može se saznati iz intervjua koji je prije šest godina dao za časopis zagrebačke Udruge Ličana 'Vila Velebita'

Karamarkov savjetnik rođen je 1940. u Donjem Pazarištu. Fakultetsku naobrazbu stekao je u Zagrebu, gdje je magistrirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu na Katedri za fizikalnu i radio kemiju.

Čitav svoj radni vijek proveo je u Plivi. Počeo je kao tehnolog u noćnoj smjeni te se tijekom godina uspeo sve do mjesta u upravi. Zbog posla je mnogo putovao po svijetu te je stekao, istaknuo je, dragocjena iskustva.

'Usuđujem se reći da mogu meritorno prosuditi kako stvoriti uspješno gospodarstvo i kako ga tržišno održati', rekao je Pastuović za Vilu Velebita.

Oštro je osudio liberalni kapitalizam, jer smatra da slobodno tržište svodi čovjeka na robu.

'Usudio bih se reći da je tržište najveće zlo koje je čovjek izumio. U njemu se gubi i Bog i čovjek te božji i naravni zakoni. Međutim, živimo u ovakvom svijetu i moramo naći prikladan odgovor za njega', ustvrdio je Karamarkov savjetnik.

Taj je odgovor za Pastuovića eko-socijalno tržišno gospodarstvo koje donosi, uvjeren je, generacijsku i socijalnu pravednost i pravo budućih naraštaja na čist okoliš, zrak, vodu i tlo.

Na pitanje koja je njegova vizija razvojne strategije Hrvatske, Pastuović je odgovorio kako u svjetskom gospodarstvu postoje dominantni proizvođači i dominantni veletrgovci.

'Za stabilnost svake države važno je da ona bude prisutna u oba segmenta. U svojem proizvodnom portfoliju valja imati nešto od sljedećih komponenti: proizvodnju računala, zrakoplova, automobila, vojne opreme i farmaceutskih proizvoda', rekao je Pastuović za Vilu Velebita.