PAT POZICIJA U INI

Milanović će se morati uključiti u bitku za Sisak

Bionic
Reading

Davor Štern, bivši predsjednik Inina nadzornog odbora i naftni konzultant, u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvoga rekao je kako su predstavnici Vlade na jučerašnjoj sjednici Uprave Ine napravili jedino moguće, napustili sjednicu, kako bi se odluka o zatvaranju rafinerije Sisak bar odgodila na neko vrijeme

'I prije je bilo zahtijeva za gašenje rafinerija jer ono povećava konkurentnost MOL-ovih rafinerija u Mađarskoj i Slovačkoj. I ja da sam u MOL-u razmišljao bih kao i oni', rekao je Štern.

Ponovio je kako je obveza MOL-a bila modernizacija rafinerija. Štern je rekao i da nastavak ovakvog 'nakaradnog upravljanja Inom', izlazi iz okvira nadzornih odbora i uprave i prelazi u ekonomsko-političku sferu. Gašenje rafinerija je političko-ekonomsko pitanje od prvorazrednog značenja i to je nešto o čemu bi trebali razgovarati ministri gospodarstava Hrvatske i Mađarske, pa čak i premijeri, smatra Štern.


Iako se Mol poziva na negativne rezultate bilance koje im donosi upravo rafinerija, Štern smatra, da ako bi se gledalo dugoročno, mogli bi se naći i ekonomski razlozi za njihovo održavanje. 'Borbu za sisačku rafineriju možemo usporediti s borbom za Sisak u vrijeme Domovinskog rata', istaknuo je Štern.

Goran Šaravanja, glavni ekonomist Ine, ponovio je kako odgađanje odluke o zatvaranju rafinerije dugoročno šteti tvrtki. Veoma brzo moramo donijeti odluku o modernizaciji rafinerije u Rijeci, a to neće biti dok se ne ugasi sisačka. Iznio je plan prema kojem bi se u Sisku otvorio logistički centar koji bi zaposlio nekoliko stotina radnika.

'Ideja je stvoriti što više radnih mjesta. Važna nam je svaka zajednica u kojoj poslujemo, isto kao što je važno i pozitivno poslovanje tvrtke. U rafineriji dnevno gubimo 4,7 milijuna kuna, gubimo novac koji bi se mogao koristiti za investiranje. Ideja je učiniti poslovanje rafinerija efikasnim', istaknuo je Šaravanja.

Predsjednica Sindikata INAŠ Maja Rilović rekla je kako se, prema njenim informacijama, na sjednici, osim o gašenju rafinerije Sisak, razgovaralo o davanju benzinskih postaja u najam partnerima. Tu se radi o 2.700 radnih mjesta, dodala je. Istaknula je da je najmanje riječi bilo o modernizaciji riječke rafinerije - Mađari traže odgodu početka tok procesa. Rilović je izrazila bojazan da će se ove godine zatvoriti sisačka rafinerija, a za neko vrijeme i riječka.

O sudbini sisačke rafinerije članovi Uprave glasovat će, pišu mediji, pisanim putem, ali ne zna se još kada. Odluku Uprave mora potvrditi i Nadzorni odbor, a ukoliko ta dva tijela budu imala različita mišljenja, o svemu naposlijetku odlučuje Skupština društva

Večernji list piše kako će Sisak na dnevnom redu u Ini biti ponovo već idući tjedan.

'Teško je reći što će se dešavati dalje jer ne postoji sličan slučaj. Radi se o upravno-pravnom postupku kojeg nije moguće suvislo rastumačiti. Ne vjerujem da će biti moguće pismeno izjašnjavanje članova uprave jer su tu moguće manipulacije. Ako sve i dođe na Nazorni odbor tad se može ponoviti situacija s upravom. Hrvatski članovi nadzornog odbora mogu srušiti kvorum. Izgledna je pat pozicija i tad će se u čitavu priču morati uključiti i premijeri Hrvatske i Mađarske', rekao je Štern za tportal.