MAMAC ZA ULAGAČE

Grčić: narodne obveznice prilika za povoljnu kupnju

23.09.2014 u 16:18

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić izjavio je danas da izdavanje 'narodnih obveznica' nije nova ideja te da bi to bila prilika građanima za povoljnu kupnju, a ekonomist Željko Lovrinčević smatra da bi ih bilo dobro izuzeti od najavljenog oporezivanja kamata

'Ne radi se o novoj ideji niti nečemu spektakularnom, već samo o prilici da građani iz prve ruke mogu pristupiti tržištu i kupiti obveznice po najpovoljnijim uvjetima', rekao je Grčić novinarima u stanci današnje konferencije 'Gospodarsko upravljanje u EU: hrvatski izazovi', koja se održava u organizaciji predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Grčić podsjeća da građani i danas mogu kupiti obveznice, ali na sekundarnom tržištu gdje su skuplje nego u primarnoj emisiji. 'O tome postoje ideje i to je jedan od Vladinih projekata koji građanima može biti zanimljiv', ističe Grčić.

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta Zagreb smatra da je povoljan teren za izdavanje obveznica stvoren samom činjenicom da će se ići u oporezivanje prihoda od kamata, a dio zemalja izuzima 'narodne obveznice' od toga oporezivanja.

Ključnim smatra modalitet izdavanja, ističući da trenutno kapitala ima dovoljno, a kamatna stopa je rekordno niska. Bitnom smatra i razinu povjerenja građana i zaštitnih klauzula u izdanim obveznicama, jer vjeruje da će građani tražiti neku vrstu zaštite.

'Kapitala definitivno ima, ambijent je povoljan i Hrvatskoj bi bilo bolje izdati obveznice na domaćem nego na inozemnom tržištu', kaže Lovrinčević. Napominje da na dolarskom tržištu kamate rastu, a eursko bi država mogla dijelom koristiti za predfinanciranje za sljedeću godinu.

O mogućnosti izdavanja 'narodnih obveznica' radi punjenja proračuna piše današnji Večernji list, ustvrdivši da se o takvom izdanju razmišlja u Ministarstvu financija.