KLUB NA PREKRETNICI

Ovo je Tipurićev plan za novi Dinamo

23.09.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Predsjednik Dinama Mirko Barišić povjerio je bivšem dekanu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Darku Tipuriću osjetljivi zadatak pripreme privatizacije kluba. Ovaj stručnjak za organizacijsko restrukturiranje i strategiju i član upravnog odbora Dinama a široj javnosti poznatiji po brojnim aferama, o svom budućem angažmanu kojim će se definitivno promijeniti situacija u najjačem hrvatskom nogometnom klubu samo za tportal otkriva da se Dinamo koji ima ozbiljne europske ambicije mora otvoriti prema tržištu kapitala

Tipurić kaže da odluka o privatizaciji i njegovom angažmanu još nije donesena, ali potvrđuje da se vode razgovori oko budućeg statusnog preoblikovanja kluba.

Pritom naglašava da statusno preoblikovanje Dinama ima smisla samo ako se zadovolje tri uvjeta. Prvi i ključni jest taj da svaka faza tog procesa bude transparentna u interesu ne samo kluba, nego i svih članova i navijača. Drugi je uvjet taj da se ponajprije podrobno razmotre mogući modeli privatizacije i odluči za onaj koji je dugoročno najisplativiji. Treći je uvjet provedba pod najvišim stručnim standardima i iskustvima u svjetskom nogometu, a vodeći računa o dopustivim zakonskom okviru u Hrvatskoj.

Što čeka Dinamo?

1.preoblikovanje kluba na način da dobiju svi: klub, navijači i lokalna zajednica
2.procjenu vrijednosti kluba povjeriti respektabilnim svjetskim reviziorima
3.mogućnost ulaska novih vlasnika
4.rješavanje statusa Dinamovog stadiona

Kao glavni argument u prilog preoblikovanju Dinama u sportsko dioničko društvo Tipurić ističe potrebu financijskog jačanja kluba.

'Dinamo ne mora pokrenuti statusno preoblikovanje i ima mogućnost ostati udruga građana, ali postavlja se pitanje je li to dobro rješenje u dugom roku. Dinamo je profesionalni nogometni klub koji ima ozbiljne europske aspiracije, a za takvo što su potrebna znatna financijska sredstva koja je moguće prikupiti u eventualnoj prodaji dionica u procesu statusnog preoblikovanja u sportsko dioničko društvo', kaže Tipurić.

Jedan je od motiva i potreba za transparentnijim poslovanjem. 'Statusno preoblikovanje tj. kako je neki nazivaju privatizacija, osigurat će potpunu transparentnost u djelovanju, jasne odnose između dioničara, nadzornika i uprave', objašnjava Tipurić ističući da će se strogo poštovati hodogram aktivnosti koji predviđa Zakon.

Prvi korak u projektu privatizacije bit će izrada analize o modelima statusnog preoblikovanja. 'Izbor modela mora biti u dugoročnom interesu Dinama i svih njegovih članova. Europski nogomet prepun primjera uspješnih privatizacija u kojim su svi dobili: klub, navijači i lokalna zajednica', kaže Tipurić.

Potom slijedi procjena vrijednosti kluba, koja mora biti povjerena respektabilnim svjetskim revizorsko-konzultantskim firmama. Naglašava da cijeli postupak treba biti javan te da sve relevantne informacije trebaju biti dostupne javnosti. 'Imamo iskustva u Hrvatskoj jer je to prošao jedan broj profesionalno nogometnih klubova u prvom HNL-u, ali su oni to (osim RNK Splita) učinili u situaciji kad im je prijetio stečaj ili likvidacija', podsjeća Tipurić.

Kada je riječ o modelima privatizacije i budućoj vlasničkoj strukturi, smatra da svi članovi kluba trebaju imati jednaka prava u eventualnom upisu i kupnji dionica. Pritom ne isključuje mogućnost ulaska novih vlasnika. 'Na temelju procijenjene vrijednosti kluba, razmotrit će se sve opcije poštujući redoslijed koraka predviđen Zakonom. Ne treba se bojati tržišta kapitala, vanjskih ulagača i potencijalnih kupaca paketa dionica Dinama. Važno je da eventualni vanjski investitori imaju jasne izvore svoga kapitala i da imaju jasan ekonomski i sportski interes u kupnji dionica', smatra Tipurić.

U procesu privatizacije na dnevnom redu naći će se i pitanje statusa Dinamovog stadiona. Trenutačno je stadion u vlasništvu Grada, ali postoji mogućnost da prilikom preoblikovanja stadion kao imovina uključi u novo društvo u zamjenu za vlasnički udjel. Tipurić smatra da je u ovoj fazi prerano govoriti o tome.

'Grad ima svoje interese koji mogu biti iskazani i na jedan i na drugi način. Ono što je potrebno spomenuti da Dinamo nije vlasnik stadiona i da stadion ne može ni na koji način biti uključen u procjenu vrijednosti kluba', zaključuje Tipurić.