720 INICIJATIVA

Pogledajte tko sve želi državne nekretnine

19.09.2014 u 15:41

Bionic
Reading

Za 100 zapuštenih nekretnina koje je Državni ured za upravljanje imovinom (DUUDI) ponudio potencijalnim ulagačima u akciji 'Projekti 100', stiglo je 720 inicijativa. Najveći interes iskazan je za nekretnine u Istri i Dalmaciji, a najslabiji za nekretnine u sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji

Najviše interesenata, čak 25, javilo se za opatijsku vilu Kremeršek. Više od dvadeset inicijativa stiglo je za lovranske vile Lovor i Toplice, vilu Izvor na Plitvičkim jezerima te za Goli otok

Predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejković naglasio je da će se prilikom odabira investitora za kompleks Golog otoka voditi računa o čuvanju pijeteta žrtava političke represije, a najbolje rješenje tražit će se u suradnji s Ministarstvom turizma i Ministarstvom kulture.

Nijedna ponuda nije stigla za vojne objekte u Šibeniku, Karlovcu, Virovitici i Koprivnici.

Nakon analize ponuda DUUDI će krenuti u redovnu proceduru procjene pojedinih nekretnina i raspisivanja javnih natječaja.

Već u listopadu će biti objavljen natječaj za dvadesetak nekretnina kod kojih je iskazan interes za pokretanje proizvodnih aktivnosti. Zatim će uslijediti natječaj za nekretnine koje će se staviti u funkciju turizma.

Kada je riječ o kriterijima za odabir korisnika, sve one nekretnine kod kojih postoji komercijalni interes prodavat će se po principu 'tko da više'. Ako nema interesa za kupnju, nekretnine će se dati na privremeno korištenje zainteresiranima.

Pritom će biti onemogućena preprodaja, odnosno, zlouporaba nekretnina.

Proces pronalaženja kupaca (korisnika) za navedenih 100 nekretnina trebao biti biti dovršen do kraja godine. Pejković je najavio skoru ponudu novih nekretnina. 'Želimo da uvijek bude raspoloživo barem stotinjak prostora otvorenih za inicijative', zaključio je Pejnović.

Detaljnije informacije o ponuđenim nekretninama i pristiglim inicijativama pogledajte ovdje.