MINISTAR LALOVAC

'Kada zaposlimo ljude, smanjit ćemo PDV'

16.09.2014 u 15:22

Bionic
Reading

Vlada odustaje od projekta spin-offa, reforme javnog sektora koja je trebala donijeti uštede do 700 milijuna kuna, potvrdio je ministar financija Boris Lalovac nakon tradicionalnog ručka s gospodarstvenicima u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj

Lalovac kaže da nije upoznat s razlozima odluke  jer u njoj nije ni sudjelovao.

'Nije problem to radi li se o spin-offu ili outsourcingu, problem je učinkovitost javne uprave. To je ono što zapravo pokušavamo reći - da na ovome više moramo raditi. Sad, ako je učinkovitije odustati od ovog projekta i da se ostane u sustavu, nemam ništa protiv. Što se tiče proračuna, raspravljalo se o uštedi od nekih 700 milijuna kuna. Ako se ostane na ovoj sadašnjoj razini, to neće moći opstati. Ako se ne poveća učinkovitost, vidjet ćemo onda hoće li se razmatrati outsourcing, spin-off ili nešto treće. Ne znam zašto se odustalo od spin-offa, u tom dijelu nisam sudjelovao', kazao je ministar financija Boris Lalovac i najavio kako se danas treba sastati s ministricom Milankom Opačić, s kojom će razgovarati o kriteriju otpisa dugova.

'Ministrica Opačić ima moju punu podršku. Mislim da ćemo naći rješenje. Kao društvo ne smijemo dopustiti to da čovjek u šest godina krize dotakne samo dno i da ne vidi izlaza iz toga. Treba uvijek postojati izlaz i po tome se prepoznaje jesmo li socijalna država, a ne da pustimo vjerovnicima da naplaćuju dugove do iznemoglosti. Svatko od nas može doći u tu situaciju. Želim da sutra imamo institut koji će štititi sve, nebitno kako se tko zove. Hoćemo li govoriti o oprostu, moratoriju ili nečem trećem, nebitno; to su sve tehnike. Želim da kao civilizirano društvo uvedemo taj institut u Hrvatskoj. Vjerovnici naplaćuju dugove od građana koji u konačnici taj novac uzimaju od kamatara. To ne smijemo dopustiti kao socijalna država', rekao je ministar financija.

Što se tiče poreznih izmjena, Lalovac se nada da će sredinom listopada izaći pred Vladu i Sabor s cijelim paketom izmjena. Naglasio je da s lokalnim zajednicama još uvijek pregovaraju o kompenzacijskim mjerama.

Lalovac je komentirao i predviđanja analitičara koji kažu da će Hrvatskoj dogodine trebati MMF.

'Naš prvi partner je Europska komisija. MMF je legalno bio tu i razgovarali smo o tehničkoj pomoći. Francuska, Italija i Slovenija razgovaraju s EK-om. Naš put je isključivo Europska komisija. A na nama je da izvršimo ono što smo obećali', dodao je Lalovac.

Lalovac je također rekao da i rebalans proračuna možemo očekivati sredinom desetog mjeseca, a gdje će se rezati, to ministar financija tek mora čuti od kolega iz Vlade.

Lalovac je prokomentirao i problem neplatiša radnika.

'Svjesni smo toga da je dubina ekonomske krize velika, međutim dugoročno, i sada već kratkoročno, neplaćanje radnika za mene je nedopustivo. Kao što sam i najavio, krenuli smo s uredom za velike porezne utaje, a u listopadu idem s glavnim državnim odvjetnikom u posjet američkoj poreznoj upravi, najefikasnijoj u svijetu u naplati takvih stvari. Pogledat ćemo iskustva američkih kolega i nadam se rezultatima već do nove godine', kazao je Lalovac.

'Kada zaposlimo ljude, drugi korak je smanjenje PDV-a. Moramo imati milijun i 400 tisuća zaposlenih da bismo mogli razmišljati o smanjenju PDV-a kako bi sustav i dalje mogao funkcionirati', zaključio je ministar.