POMOĆ MLIJEČNOJ INDUSTRIJI

Evo kako nadoknaditi štete od ruskog embarga

16.09.2014 u 10:22

Bionic
Reading

Europska komisija odobrila je izvanrednu novčanu pomoć proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda zbog posljedica zabrane Rusije za izvoz europskih sireva, maslaca, mlijeka i mlijeka u prahu u tu zemlju. Četiri nove uredbe odobravaju financijske potpore proizvođačima koji skladište te proizvode i plasiraju ih na europska i druga tržišta

Privatno skladištenje mjera je uređenja unutarnjeg tržišta kojima EU želi izbjeći ili ublažiti poremećaje na tržištu sufinanciranjem troškova skladištenja određenog proizvoda. Potpora se isplaćuje temeljem zahtjeva koji podnositelj dostavi Agenciji za plaćanja unutar tri mjeseca nakon završetka ugovorenog razdoblja skladištenja, a najkasniji rok je 31. prosinca 2014. godine.

Jedna uredba odnosi se i na produljenje javne intervencija, također do 31. prosinca, za maslac i obrano mlijeko u prahu. Javna intervencija mjera je uređenja unutarnjeg tržišta EU-a koja se provodi na način da nadležna državna tijela zemalja članica Unije otkupljuju proizvode i skladište ih do prodaje.

Najvažnije je zbrinuti sireve, jer 33 posto ukupnog izvoza sira EU-a odnosi se na Rusiju, što je 2013. iznosilo više od 250.000, objašnjava EU komisija u uredbi. 'Postoji rizik da će znatan dio te količine morati apsorbirati unutarnje tržište, što će dovesti do nestabilnosti tržišta i pritiska na smanjenje cijena', upozorava se u uredbi koju potpisuje bivši predsjednik EU komisije José Manuel Barroso

Opasnost od ozbiljne neravnoteže na tržištu sira mogla bi se skladištenjem umanjiti ili ukloniti, smatraju u Bruxellesu.


'Upućuju se proizvođači navedenih mliječnih proizvoda u Republici Hrvatskoj da zahtjeve za dodjelu potpora mogu podnijeti od datuma stupanja na snagu navedenih Uredbi. Posljednji rok za podnošenje zahtjeva jest 31. prosinca 2014. Zahtjevi se podnose na adresu Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju, a prema uvjetima propisanim uredbama', priopćila je danas APPRRR.

Da bi ispunio uvjete za potporu za privatno skladištenje, sir mora biti dobre i zadovoljavajuće tržišne kvalitete, biti porijeklom iz EU-a i, na dan početka ugovornog skladištenja, biti star najmanje onoliko koliko iznosi razdoblje dozrijevanja koje pridonosi povećanju vrijednosti sira.

Svaka serija sireva mora imati masu od najmanje 0,5 tone, na neizbrisiv način moraju biti navedeni oznaka objekta u kojem je proizveden (može i u obliku šifre) i datum proizvodnje. Mora biti naveden datum uskladištenja i sir ne smije biti predmet nekog prethodnog ugovora o skladištenju.

Potpora za sir iznosi 15,57 eura po uskladištenoj toni za fiksne troškove skladištenja i 0,40 eura po toni po danu ugovornog skladištenja. Potpore za maslac iznose 18,93 eura po uskladištenoj toni za fiksne troškove skladištenja i 0,28 eura po toni po danu ugovornog skladištenja. Potpora za maslac može se dodijeliti samo ako ugovorno razdoblje skladištenja traje od 90 do 210 dana.