PRIJATELJ PRIJATELJU

Tedeschi Milanoviću: Na vlast si došao nepripremljen i bez dobre ekipe!

02.09.2014 u 13:51

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Atlantica Emil Tedeschi, inače jako dobar prijatelj premijera Zorana Milanovića, ocijenio je danas da Hrvatsku prema dnu vuče nedostatak kvalitete upravljanja

Tedeschi taj manjak vidi na svim razinama društva, pa i među poduzetnicima, među kojima se često vlasništvo poistovjećuje s kvalitetnim vodstvom.

Tedeschi se zalaže za demistifikaciju poduzetništva koje se kod nas doživljava, kaže, kao nešto prljavo te na granici crne kronike.

'Bez poduzetničkog načina razmišljanja, pogotovo u politici, nećemo napraviti pomak', istaknuo je Tedeschi na okruglom stolu na kojem je predstavljena lista 500 najvećih tvrtki srednje Europe prema istraživanju Deloittea.

Inače, u intervjuu za novi broj magazina Banka, između ostalog, rekao je da je aktualna Vlada na vlast 'došla nepripremljena i nedovoljno ekipirana'.


'Kao što svi misle da bi bili dobri izbornici za nogometnu ili košarkašku nacionalnu vrstu, tako svatko smatra da može upravljati velikim sustavima, što nije točno. Bez razumijevanja zakonitosti upravljanja, kao društvo nećemo napraviti nikakav pomak', rekao je danas Tedeschi.

Hrvatsko gospodarstvo je, prema njegovom mišljenju, premalo da bi moglo nositi neefikasan javi sektor i preglomaznu lokalnu samoupravu.

Većinski vlasnik Atlantica najavio je nove akvizicije svoje tvrtke, ne želeći otkriti detalje. Daljnje širenje trebalo bi se odviti izvan uže regije i to na tržištima zemalja bivšeg SSSR-a te u zapadnoj Europi, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

'Mislim da na zapadu možemo pronaći tržišne niše za daljnje širenje. Na domaćem tržištu svjedoci smo pada kupovne moći građana i za mene je šampion svatko tko u ovakvom okruženju uspije održati barem jednak tržišni udio', istaknuo je Tedeschi, čija se kompanija s prošlogodišnjih 667 milijuna eura prihoda nalazi na 332. mjestu liste 500 najvećih tvrtki srednje Europe.