BOREALIS SNIMA NA DUNAVU

Petrokemijin glavni konkurent želi kupiti Luku Vukovar?

25.08.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Austrijski Borealis, izravan konkurent kutinske Petrokemije na tržištu mineralnih gnojiva, iskazao je interes za kupnju Luke Vukovar, doznajemo iz dobro upućenih izvora. Vukovarska tvrtka u državnom vlasništvu glavni je operator riječne luke preko koje Petrokemija preveze oko 20 posto od svog ukupnog godišnjeg tereta

Vlada je pokrenula postupak prodaje Luke Vukovar krajem srpnja s tim da u nju ulazi stopostotni udjel ukupne nominalne vrijednosti38 milijuna kuna u vlasništvu države. Rok za podnošenje pisama namjere za iskazivanje interesa za kupnju je do 1. rujna.


Pokušali smo doznati koliko je dosad stiglo pisama potencijalnih kupaca, ali na to pitanje iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUDI) ne žele odgovoriti.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić obrazložio je prodaju vukovarskog operatora željom Vlade da se poveća 'performans luke', odnosno da se u državni proračun slije više novca od koncesijske naknade.

Prošle godine Luka Vukovar je ostvarila 13,5 milijuna kuna prihoda i dobit od 264 tisuće kuna. Ukupno ima 78 zaposlenih, čiji se broj usprkos velikom padu pretovara u zadnjih nekoliko godina nije smanjivao.

U ovoj godini u našoj najvećoj riječnoj luci do srpnja je pretovareno 157.419 tona raznih roba, 20 posto manje nego u istom razdoblju lani, od čega je najveći dio vezan za Petrokemiju.

Unatoč smanjenju pretovara, vukovarski operater i dalje je financijski zdrav, likvidan je te nije zadužen. Gubitke pokriva koristeći zadržanu dobit iz godina prosperiteta.

U kutinskoj Petrokemiji nisu previše zabrinuti zato što bi im jedan od glavnih izvoznih pravaca mogao doći u ruke izravnog konkurenta, čime bi postali još ovisniji o Borealisu - već sad ih 'drži za vrat' jer je među većim kupcima Petrokemijinih gnojiva.

'Petrokemija je većinski vlasnik Luke Šibenik i najveći dio tereta realizira preko te luke. Preko Luke Vukovar realiziramo otprilike 20 posto tereta. U slučaju da Borealis preuzme Luku Vukovar, to ni na jedan način neće ugroziti naše poslovanje. Borealis je jedan od velikih kupaca Petrokemijinih proizvoda i s njim imamo vrlo dobru poslovnu suradnju', rekao je za tportal Dragan Marčinko, predsjednik Uprave kutinske kompanije.

Uz mađarski Nitrogenmuvek i češki Agrofert, Borealis je dugo konkurirao kao jedan od mogućih kupaca Petrokemije, ali u konačnici privatizacija je neslavno okončana. Nitko se od njih nije javio na natječaj.

Kako bi spasila Petrokemiju od stečaja, Vlada je pokrenula akciju dokapitalizacije u sklopu koje je prodala državni udjel u Končaru. U prvoj fazi restrukturiranja kutinskog bolesnika predviđena je dokapitalizacija u iznosu od 500 milijuna kuna. Do 2018. u Petrokemiju bi se trebalo 'upumpati' vrtoglavih 1,6 milijardi kuna

Borealis lani imao više od osam milijardi eura prihoda

Borealis je u većinskom vlasništvu fonda iz Abu Dhabija, International Petroleum Investment Company, koji drži 64 posto kompanije. U 2013. je ostvario 8,1 milijardu eura prihoda i 423 milijuna eura dobiti. Zapošljava 5.300 ljudi i posluje u 120 zemalja. U posljednje tri godine Borealis je uložio 145 milijuna eura u restrukturiranje državne petrokemijske kompanije u Linzu.