Novac LOV NA VIŠE KAMATNE STOPE

Od 1. siječnja Hrvati mogu štedjeti u inozemstvu

Hrvatski građani od prvog će siječnja sljedeće godine moći otvarati rezidencijalne štedne račune u cijelom svijetu bez zakonskih ograničenja te imati mogućnost obavljati i platni promet preko tih računa

Hrvatska Vlada takav je konačan nacrt izmjene Zakona o deviznom poslovanju donijela na sjednici održanoj u petak, čime je liberalizirano tržište depozitnih poslova.

Iako je prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom (EU) ta izmjena trebala stupiti na snagu ranije, Hrvatska je zbog krize zatražila odgodu do 1. siječnja sljedeće godine.

Izmjenama je liberalizirano i korištenje inozemnih kredita preko računa u inozemstvu. Na temelju važećeg zakona, rezidenti su samo iznimno i uz odobrenje Hrvatske narodne banke (HNB) smjeli otvoriti račun u inozemstvu. Stoga danas oko stotinjak pravnih osoba rezidenata na stranim računima drži novac, a ostale pravne osobe rezidenti novčana sredstva drže isključivo na računima kod banaka sa sjedištem u Hrvatskoj.

Međutim, članci koji propisuju uvjete i način otvaranja i vođenja računa rezidenata i nerezidenata, kao i pripadajuće kaznene odredbe, ostat će na snazi do 1. siječnja 2012. godine.

U Vladi su odgodu objasnili potrebom da se zadrži pravni kontinuitet koji je potreban prilikom utvrđivanja prekršajnih postupaka u 2008. godini, kada nije bio na snazi važeći Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Premda je sada hrvatskim državljanima prvi put otvoren put da u cijelom svijetu traže povoljnije kamate na svoju štednju, iz domaćih su banaka ranije izjavljivali kako ne očekuju veći odljev u zemlje s višim pasivnim kamatama.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još