SKUPI KREDITI, JEFTINA ŠTEDNJA

Banke povećavaju zaradu na kamatama

30.11.2010 u 12:47

Bionic
Reading

Tijekom cijele ove godine prisutan je trend pada kamatnih stopa na domaćem financijskom tržištu. Međutim, kamatne stope na štednju padaju znatno brže nego one na kredite, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke. Tako se razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa banaka postupno povećava te je u rujnu dostigla 7,31 posto

Dobra likvidnost financijskog sustava, uz još uvijek slabu potražnju za bankovnim kreditima, uglavnom pridonosi daljnjem smanjivanju kamatnih stopa za kredite svih ročnosti i za sve skupine komitenata, ističe se u najnovijem Biltenu HNB-a.

Poduzećima povoljniji kunski, a građanima devizni krediti

Tijekom trećeg tromjesečja nastavio se pad kratkoročnih kamatnih stopa banaka na kunske kredite poduzećima bez valutne klauzule te su u rujnu one iznosile 7,05 posto, što je pad oko dva postotna boda u odnosu na prosinac 2009. Time su se kamatne stope na kunske kredite poduzećima vratile na razine prije krize, konstatiraju analitičari HNB-a. 

Kamatne stope na dugoročne kredite poduzećima s valutnom klauzulom u istom su razdoblju stagnirale, odnosno u rujnu su bile na razini od 7,02 posto, ali to je ipak niže od 7,31 posto, koliko su iznosile u prosincu 2009.

Kamatne stope na kratkoročne kunske kredite bez valutne klauzule stanovništvu već gotovo dvije godine stagniraju na razini od 12,6 posto. S druge strane, kamatne stope na dugoročne kredite stanovništvu s valutnom klauzulom, koje su krajem 2009. imale najviše razine još od 2002. (9,02 posto u prosincu 2009.), kontinuirano su se smanjivale tijekom 2010, a u rujnu su se stabilizirale na razini iz kolovoza (8,45 posto).

Kamatne stope na štednju drastično smanjene

Trend smanjivanja kamatnih stopa na oročene kunske depozite bez valutne klauzule, koji je obilježio veći dio ove godine, nastavio se i tijekom trećeg tromjesečja. U rujnu su te kamatne stope iznosile 1,75 posto, dok su na početku godine bile na razini od 2,70 posto. To je ujedno njihova dosad najniža zabilježena razina, što je povezano s iznimno niskim razinama kamatnih stopa na oročene kunske depozite poduzeća bez valutne klauzule.

Kamatne stope na ukupne oročene devizne depozite također se neprekidno smanjuju, ali nešto blažom dinamikom, pa su u rujnu pale na 2,82 posto sa 3,58 posto, koliko su iznosile u prosincu 2009. godine.

Opća kamatna razlika popela se na 7,31 posto

Budući da je smanjenje kamatnih stopa na devizne depozite bilo brže od smanjenja kamatnih stopa na valutno indeksirane kunske kredite, blago se povećala kamatna razlika između navedenih bankovnih instrumenata (sa 4,67 u lipnju na 5,01 postotni bod u rujnu), kao i opća kamatna razlika (sa 6,90 u lipnju na 7,31 postotnih bodova u rujnu).

Kamatna razlika po čistim kunskim kreditima i depozitima u promatranom je razdoblju ostala razmjerno stabilna, ali na povišenim razinama, navodi se u biltenu HNB-a.