DNO NIJE NA VIDIKU

Nekretnine u Hrvatskoj još će više pojeftiniti

26.11.2010 u 13:40

Bionic
Reading

Cijene nekretnina širom svijeta kretale su se neujednačeno u trećem tromjesečju, pri čemu u Hrvatskoj trend pada još nije dotaknuo dno, pokazalo je najnovije izvješće međunarodnog portala za nekretnine Global Property Guide, objavljeno u petak

Tako je 17 od ukupno 35 zemalja obuhvaćenih ispitivanjem GPG-a zabilježilo rast cijena nekretnina. Od njih 18 koje i dalje bilježe pad cijena na tome tržištu, u 11 je tempo pada usporio, pokazuje izvješće.

U Hrvatskoj su cijene u trećem tromjesečju pale za 5,86 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U odnosu na prethodna tri mjeseca bile su niže za 2,47 posto. U razdoblju od travnja do lipnja cijene su na godišnjoj razini pale za 5,37 posto a u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca pale su za 1,86 posto.

Nominalne cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su su trećem tromjesečju za 4,85 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U odnosu na prethodno tromjesečje bile su niže za 2,86 posto. U drugom tromjesečju pale su na godišnjoj razini za 4,70 posto dok su u odnosu na prvo tromjesečje bile manje za 0,95 posto.

Latvija je u razdoblju od srpnja do rujna zauzela vodeće mjesto po skoku cijena nekretnina u odnosu na isto razdoblje lani. Ta je baltička zemlja ujedno jedina u Europi zabilježila dvoznamenkastu godišnju stopu rasta, za 24,73 posto, nasuprot padu za 59,70 posto u istome razdoblju godine ranije. Slijede Finska i Norveška s godišnjim stopama rasta od 5,99 i 4,38 posto. Cijene nekretnina u obje te zemlje rastu od trećeg tromjesečja 2009, ističe se u izvješću.

Njemačka, Velika Britanija, Švicarska i Danska zabilježile su u promatranom razdoblju tek skroman godišnji rast od tek nešto više od jedan posto.

Najsnažniji godišnji pad među europskim zemljama obuhvaćenim ispitivanjem zabilježila je Irska, gdje su cijene nekretnina u godini dana do kraja trećeg tromjesečja 2010. potonule 14,94 posto. Time je nastavljeno trogodišnje razdoblje njihova pada kojemu se još ne nazire kraj.

Američko tržište nekretnina i dalje je zahvaćeno krizom, konstatirali su autori izvješća. Tako je indeks sezonski prilagođenih cijena nekretnina potonuo za 4,31 posto u godini dana do kraja rujna 2010. Na tromjesečnoj razini cijene su ponovno pale, i to za 1,68 posto, nakon što su u razdoblju od travnja do lipnja porasle za 0,90 posto.