DOKAPITALIZACIJA BANKE

Croatia osiguranje ulazi u HPB?

19.11.2010 u 14:37

Bionic
Reading

U dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke krajem ove godine trebalo bi se uključiti i najveće hrvatsko osiguravateljsko društvo

Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka počeli su pregovarati o pretvaranju hibridnog depozita, koji je Croatia osiguranje u drugom dijelu prošle godine s Croatia Lloydom uložilo u HPB, u temeljni kapital, doznaje Business.hr iz bankarskih i osiguravateljskih krugova.

Operacija bi, doznaje Business.hr, trebala biti izvedena već u prvom krugu dokapitalizacije krajem ove godine, u kojem je iz državnog proračuna za HPB namijenjeno 450 milijuna kuna, a dodatnih pedeset milijuna kuna trebalo bi biti upisano na osnovi pretvaranja hibridnog depozita Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u nove dionice HPB-a.

Umjesto dosad najavljenih 500 milijuna kuna u dokapitalizaciji, ona bi iznosila 650 milijuna kuna, jer je hibridni depozit koji su osiguravatelji uložili u HPB iznosio 150 milijuna kuna. No koliki bi konkretno dioničarski udio u HPB-u dobilo Croatia osiguranje, još nije poznato, jer nije utvrđena cijena po kojoj će se banka dokapitalizirati.

Osim što bi Croatia osiguranje tako postalo suvlasnik HPB-a, to bi donijelo i financijsko olakšanje banci, jer HPB plaća čak 11-postotnu kamatu Croatia osiguranju i Croatia Lloydu za njihov hibridni depozit, koji HPB po isteku petogodišnjeg roka mora isplatiti tim ulagačima. Prošle godine je HPB morao rezervirati iznimno visoku svotu za rezervacije namijenjene lošim kreditima, 477 milijuna kuna, a rezervacije su u devet mjeseci ove godine dosegnule novih 85 milijuna kuna.

Iako u samom Croatia osiguranju nisu željeli potvrditi da su već odlučili pristati na pretvaranje hibridnog u temeljni kapital, iz odjela korporativnih komunikacija poručili su da Uprava Croatia osiguranja razmatra sve opcije vezane uz transfer hibridnog depozita u temeljni kapital, sagledavajući vlastitu adekvatnost kapitala.

U Nadzornom odboru Croatia osiguranja sjede visokopozicionirani političari poput ministra financija Ivana Šukera i njegova stranačkog kolege Andrije Hebranga. Kako je Šuker već ove godine odlučio osigurati 'živi' novac za dokapitalizaciju HPB-a, valja očekivati da će podržati i plan jačanja veza banke i osiguravajućeg društva, ustanova u većinskom državnom vlasništvu.

O spajanju Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke u jednu tvrtku, kao što je to bila inicijativa još 2005. godine, više nema govora, doznajemo, jer takav poslovni model ne bi imao smisla ni za jednu stranu. No ulaskom Croatia osiguranja u vlasničku strukturu HPB-a otvaraju se nove mogućnosti poslovanja.

Prije svega, riječ je o poslovima bankoosiguranja, doznaje Business.hr, a Croatiji bi se tješnjom suradnjom s HPB-om otvorila i mogućnost prodavanja osiguranja kroz poslovnice banke. Croatia osiguranje trenutačno u tim poslovima surađuje s nizom poslovnih banaka u Hrvatskoj i ne preferira ni jednog od svojih partnera. No kako kažu u samoj osiguravajućoj kući, zbog kvalitetne suradnje s Hrvatskom poštanskom bankom i jačanja same banke u sljedećem je periodu izvjesna veća suradnja s HPB-om i u poslovima bankoosiguranja.