WALL STREET RAZOČARAN

Za sanaciju banaka 2 bilijuna dolara

11.02.2009 u 08:47

Bionic
Reading

Američki ministar financija Timothy Geithner u utorak je predstavio novi plan za sanaciju financijskog sektora, vrijedan do dva bilijuna dolara, koji bi trebao rješavati problem nelikvidne imovine banaka i dovesti do odmrzavanja kreditnih tržišta

'Umjesto da katalizira oporavak, financijski sustav radi protiv oporavka. Istodobno, recesija povećava pritisak na banke. To je opasna dinamika, i mi je trebamo zaustaviti', rekao je Geithner objavljujući novi plan u Ministarstvu financija u Washingtonu.

Glavni elementi nove strategije ministarstva financija su javno-privatni investicijski fond koji bi trebao raspolagati s 500 milijardi do bilijun dolara za otkup nelikvidnih vrijednosnica iz bilanci banaka, te Inicijativa za kreditiranje potrošača i tvrtki, središnje banke - Federalnih rezervi (FED), također vrijedna jedan bilijun dolara.

FED trenutačno ima sličan program kreditiranja koji raspolaže s 200 milijardi dolara.

Ministarstvo financija također će provesti analizu stanja bankarskog sustava, praćenu drugim krugom ubacivanja svježeg kapitala u obliku konvertibilnih povlaštenih vrijednosnica, rekao je Geithner.

Uz nova državna sredstva bankama, bit će uvedena i stroža ograničenja, uključujući ograničenja za isplate dividendi, preuzimanja drugih banaka i na primanja članova uprava.

'Želim biti iskren, ova strategija će biti skupa, ona uključuje rizik i trebat će joj vremena', rekao je Geithner.

On nije iznio precizne podatke o pojedinim stavkama plana, već je kazao da će se ti programi širiti u hodu, ovisno o njihovoj uspješnosti. Rekao je da će kao inicijalna sredstva plana poslužiti drugi dio TARP programa od 350 milijardi dolara.

'Dok se budu provodile te mjere, mi ćemo nametnuti nova viša mjerila za transparentnost i odgovornost' u financijskom sektoru, istaknuo je.

Naglasio je da novi program treba odmrznuti kreditna tržišta, ojačati banke i 'pružiti kritično važnu pomoć kućevlasnicima i malim poduzetnicima'.

Osnivanje tzv. 'loše banke', u obliku javno-privatnog investicijskog fonda, loše je primljeno među ekonomistima, a Geithnerovo nedovoljno konkretno predstavljanje plana slabo je odjeknulo na Wall Streetu, gdje su glavni dionički indeksi zabilježili pad od oko pet posto.

'To je samo preseljenje nelikvidne imovine iz jednog mjesta na drugo. Taj prvi dio plana mi se čini sumanut', izjavio je za CNN harvardski profesor ekonomije Jeffrey Mirron.

Po zaključenju trgovanja na Wall Streetu, indeks Dow Jones pao je za 4,6 posto, indeks Standard & Poor's 500 pao je za 4,9 posto, a tehnološki indeks Nasdaq composite otklizao je za 4,2 posto.