STUDIJA KPMG-a

Hrvatska ima najveća davanja na plaću u svijetu

06.10.2010 u 13:45

Bionic
Reading

Uzimajući u obzir stope poreza na dohodak i socijalnih davanja za zaposlenike s prihodima od 100.000 američkih dolara, Hrvatska je država s najvišim kombiniranim stopama davanja u svijetu, pokazuju rezultati istraživanja konzultantske kuće KPMG International

Istraživanje pokazuje da je prosječna stopa poreza na dohodak ove godine globalno porasla za 0,3 posto što znači da je zaustavljen trend pada poreznih stopa koji je zabilježen posljednjih sedam godina.

Najveći dio porasta stopa u 2010. dolazi iz Europe. Državljani Europske unije i dalje plaćaju najviši porez na dohodak, gdje su prosječne stope porasle za 0,3 posto u zadnjih godinu dana. Stagniraju i inicijative nekih vlada u srednjoj i istočnoj Europi u pogledu primjene niskih jedinstvenih poreznih stopa, primjerice u Estoniji i Latviji, ističu analitičari KPMG-a.

Opći uzlazni trend iz ovogodišnjeg istraživanja pokazuje da se vlade odlučuju za povećanje poreznih stopa kao dio pristupa u borbi protiv deficita

Premda zemlje srednje i istočne Europe u prosjeku i dalje imaju najniže stope oporezivanja dohotka, izuzetak su Hrvatska i Mađarska.

Analiza pokazuje da je Hrvatska, unatoč smanjenju najviše stope poreza na dohodak sa 45 posto na 40 posto, država s najvišim kombiniranim stopama davanja u svijetu, uzimajući u obzir stope poreza na dohodak i socijalnih davanja za zaposlenike s prihodima od 100.000 američkih dolara.

Ukupna davanja na 'visoke' plaće u Hrvatskoj dostižu 53,3 posto. Slijede je Mađarska (47,9 posto), Papua Nova Gvineja (47,4), Grčka (44,7) i Austrija (43,5).