ZAGREBAČKA BURZA

Nastavlja se letargija na burzi

09.02.2009 u 16:11

Bionic
Reading

Indeks Zagrebačke burze tjedan je započeo na negativnom teritoriju s minusom od 0,1 posto, nakon što je prethodna četiri dana trgovanja zaključio u plusu

Promet od samo 14,8 milijuna kuna drugi je najniži u godini, tek nešto viši od 14,7 milijuna kuna zabilježenih krajem siječnja.

Samo su dva izdanja prometom uspjela nadmašiti milijun kuna, Atlantska plovidba, koja je sa 4,4 milijuna kuna bila najlikvidnija i T-HT koji je prikupio 3,8 milijuna kuna. Pred sam kraj trgovine prekinut je višednevni pozitivan trend, pa je dubrovački brodar skliznuo za 0,6 posto. Suprotno tome, promjena raspoloženja na kraju trgovine podignula je iz minusa T-HT koji je na kraju zaključio bez promjene cijene na 221,5 kuna.

Unatoč vijesti da IGH ima u planu preuzeti jednu talijansku tvrtku iz građevnog sektora, dionica ovog građevinara završila je s minusom, ispod 3.000 kuna, uz oko 940.000 kuna. Kao glavni razlog akvizicije spominje se lakša dostupnost kredita iz banaka s područja Europske unije.

Dionicama Plive, kojima se u zadnje vrijeme tek sporadično trguje u očekivanju squeez-outa, nije se ni danas trgovalo, kada je kompanija najavila otkaze za 790 zaposlenih i otpremnine za otpuštene radnike.

Nakon početnog minusa uzrokovanog padom energetskih dionica, europske su se burze u drugom dijelu oporavile zahvaljujući skoku dionica Barclaysa koje su, rezultatima boljim od očekivanih, podignule bankarski sektor.

Dnevni pregled trgovine možete pogledati ovdje