UŠTEDA VREMENA I NOVCA

Osnivač Iskona pokrenuo servis za e-plaćanje računa

23.09.2010 u 16:20

Bionic
Reading

Poslovno-inovacijski centar Hrvatske - BICRO će sa 900 tisuća kuna pomoći aktivnosti tvrtke Računi.hr na projektu uspostave sustava za elektroničko primanje i plaćanje računa Računi.hr - e-računi za građane, izvijestili su danas iz BICRO-a i iz tvrtke Računi.hr

Nakon odlaska iz Iskona, Damir Sabol vratio se u poduzetničke vode tvrtkom Računi.hr koja uspostavlja sustav za elektroničko primanje i plaćanje računa.

Projekt vodi Damir Sabol, osnivač Iskona, a partner je njegove tvrtke Računi.hr Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina.

Sustav će tvrtkama sniziti troškove slanja računa, a građani će njegovim korištenjem štedjeti vrijeme te lakše i jednostavnije obavljati plaćanja. Također, državnoj se upravi omogućava bolja kontrola tijeka novca i provjera urednog obračunavanja i plaćanja poreza.

E-računi su potpuna zamjena za račune na papiru te oni korisnicima, umjesto u poštanski sandučić, stižu u elektroničkome obliku unutar internet bankarstva, gdje se mogu pregledavati putem računala ili mobilnih uređaja. Kako se sustav e-računa gradi u partnerstvu s bankama, plaćanje se vrši jednostavno, jednim klikom miša u internet bankarstvu ili odabirom opcije plaćanja na zaslonu mobilnoga telefona.

Tržišna dostupnost usluga e-računa za krajnje korisnike putem internet bankarstva očekuje se početkom i tijekom 2011, ovisno o brzini implementacije unutar pojedinih banaka.

Hrvatska je Vlada kroz program Poticanje poduzetništva utemeljenog na inovacijama i novim tehnologijama, čija je provedba povjerena Poslovno-inovacijskom centru Hrvatske – BICRO, uložila od 2007. do danas preko 175 milijuna kuna.