ISTISNUTI MALI DIONIČARI

Erste banke nema više na Zagrebačkoj burzi

09.09.2010 u 10:40

Bionic
Reading

Erste&Steiermaerkische Bank (ESB) danas je na Zagrebačkoj burzi (ZSE) objavila rješenje Trgovačkog suda u Rijeci o prijenosu dionica manjinskih dioničara te banke na glavnog dioničara ESB Holding, a Zagrebačka burza potom je obustavila trgovanje dionicama ESB-a.

Uprava Zagrebačke burze donijela je rješenje na temelju kojeg se obustavlja trgovanje dionicama ESB-a, a ta će mjera trajati do prestanka uvrštenja dionice ESB-a na Redovito tržište ZSE-a, navodi se u rješenju.

I Burza u obrazloženju navodi da je poslijepodne zaprimila od Središnjeg klirinško depozitarnog društva obavijest o rješenju Trgovačkog suda o prijenosu dionica manjinskih dioničara Erste banke na glavnog dioničara ESB Holding, javlja Hina a prenosi Business.hr.

U skladu s uputom SKDD-a korporativna akcija istikivanja manjinskih dioničara uz preknjižbu dionica na glavnog dioničara i isplatu otpremnine manjinskim dioničarima bit će provedena sutra, 9. rujna.

'S obzirom da poravnanje i namiru po transakcijama dionicama Erste banke sklopljenim danas na Burzi neće biti moguće provesti prije provođenja korporativne akcije istiskivanja manjinskih dioničara, radi zaštite ulagatelja, odlučeno je kao u izreci ovog rješenja', stoji u priopćenju Zagrebačke burze.

Burza je također izvijestila da je, nakon provedenog nadzora, poništila neke transakcije dionicama ESB-a (transakcije br. 365; 366 i 428 dionicama RIBA-R-A).

Glavna skupština Erste&Steiermaerkische Bank je 23. srpnja ove godine donijela odluku o prijenosu 664.219 dionica manjinskih dioničara, koje se odnose na 3,91 posto temeljnog kapitala Banke, na glavnog dioničara ESB Holding uz plaćanje otpremnine u novcu u iznosu od 450 kuna po jednoj redovnoj dionici.