ZAGREBAČKA BURZA

Jadranski naftovod zvijezda dana

05.02.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Premda mijenjajući predznak nekoliko puta tijekom trgovine, indeks Zagrebačke burze uspio je na kraju ostvariti rast

Nakon jučerašnjeg skoka od 2,2 posto, u četvrtak je indeks ostvario pozitivan pomak od 0,5 posto, uz tek 20,3 milijuna kuna prometa.

Slijedeći snažan oporavak vozarina sipkog tereta BDI, koji je potaknut jačanjem kineske potražnje za sirovinama, Atlantskaplovidba ostvarila je povećanje cijene treći dan uzastopce. Iako je tijekom dana dosegnula 815 kuna, zaključna je cijena uz rast oko jedan posto iznosila 798 kuna. Uz 4,5 milijuna kuna prometa, to je bilo najtrgovanije izdanje.

I T-HT je poput dubrovačkog brodara treći dan zaredom zaključio trgovinu na pozitivnom području, uvećavši cijenu za 0,6 posto, na 221,4 kuna, dok je uz 3,3 milijuna kuna bio drugi prema realiziranom prometu.

Nakon što je jučer protrgovano čak 16 posto od ukupne količine dionica Slatinske banke, pa je ova dionica bila najlikvidnija, i danas je njome ostvaren milijunski promet, dok je cijena porasla za 1,9 posto.

Jučerašnja najava dokapitalizacije Janafa po knjigovodstvenoj vrijednosti dionice s kraja prošle godine po 3.021 kunu, za koju su već osigurali ulagače koji će upisati povlaštene dionice, lansirala je ovu dionicu za 36,5 posto. Silovit rast nastavljen je i danas, zbog čega se dionica našla u blokadi, uvećavši na kraju cijenu za čak 43,8 posto.

Kod građevinara je izostala potpora na strani kupnje, pa su na negativnom području ostali Dalekovod, IGH i Ingra.

Nakon objave razočaravajućih poslovnih rezultata europske su burze u trenutku zaključivanja teksta bile u minusu, a gubitnike su predvodile dionice financijskog sektora.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje