Novac IZVOZNICI ZADOVOLJNI

Srednjoeuropske valute ekspresno gube vrijednost

  • Autor: tportal.hr
  • 5.2.2009 10:07:05
  • 5.2.2009 9:54:49

Poljski zlot, prema ocjenama analitičara, valuta je koja najbrže gubi vrijednost na svijetu

Dok su valute iz zemalja višeg rizika nego što su Poljska ili Češka od početka godine izgubile manje, recimo turska lira osam posto vrijednosti u odnosu na euro, poljski zlot izgubio je u odnosu na euro 12,8 posto, u odnosu na dolar 18,5 posto i 14,5 posto u odnosu na švicarski franak, koji je omiljena valuta za obračun stambenih kredita u Poljskoj.

Češka kruna izgubila je od početka godine šest posto svoje vrijednosti u odnosu na euro, a analitičari, kao i zlotu predviđaju da će ubrzano slabiti u prvoj polovici ove godine.

Poljski analitičari upozoravaju na to da je trenutačno zlot, više nego češka kruna, meta spekulanata. Ni poljska, a ni češka centralna banka za sada nemaju namjeru intervenirati u korist oslabljene nacionalne valute.

Poljski ministar privrede i vicepremijer Valdemar Pavlak, kao i češki privrednici uvjereni su u to da će slabi zlot i kruna pomoći domaćim tvrtkama i ublažiti posljedice globalne ekonomske krize.

'Nema potrebe za intervencijom na deviznom tržištu, bio bi to samo poticaj spekulantima. Čini se da je najbolje ne dirati tečaj zlota', rekao je u četvrtak Pavlak.

'Paradoksalno slabi zlot može pomoću u suočavanju s posljedicama krize, jer će poboljšati konkurentnost naših nacionalnih proizvoda na svjetskim tržištima', upozorio je Pavlak.

Poljski ekonomisti upozoravaju na to da država ni nema sredstava da se u vrijeme krize i napada spekulanata izbori i spasi zlot, a za masivne i efikasne intervencije trebala bi tražiti pomoć Europske centralne banke.

Slabljenje češke krune pozdravili su češki poduzetnici, prije svega izvoznici.

'Slabljenje krune odražava njezinu realnu vrijednost', rekao je predsjednik češkog Udruženja izvoznika Jirži Grund i dodao da je prošlogodišnji precijenjeni tečaj, kada je jedan euro vrijedio 23 krune, dok danas vrijedi 28,8 kruna, bio plod aktivnosti spekulanata.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još