POREZNO RASTEREĆENJE

Prosječna plaća porasla na 5.415 kuna

20.08.2010 u 13:52

Bionic
Reading

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za lipanj ove godine iznosila je 5.415 kuna, pokazuju prvi podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS)

Na mjesečnoj razini, u odnosu na prosječnu neto plaću za svibanj ove godine, koja je iznosila 5.277 kuna, prosječna neto plaća za lipanj bila je nominalno veća za 2,6 posto ili za 138 kuna

Taj se rast plaća za lipanj, a koje se isplaćuju u srpnju, vjerojatno u većem dijelu može pripisati promjenama u sustavu poreza na dohodak i ukidanju niže stope kriznog poreza od dva posto na plaće od tri do šest tisuća kuna.

Naime, 1. srpnja na snagu su stupile izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima je smanjen broj i visina stopa tog poreza, a ukinuta je i niža stopa posebnog poreza na dohodak, mirovine i druga primanja.

Iz Državnog zavoda za statistiku napominju kako će podatke o utjecaj posebnog poreza na prosječnu mjesečnu isplaćenu neto plaću po zaposlenome u pravnim osobama za lipanj ove godine objaviti u redovnom priopćenju o plaćama krajem kolovoza ove godine.

Usporedba podataka o prosječnoj neto plaći za lipanj ove godine s podacima za lipanj prošle godine pokazuje da je neto plaća za šesti mjesec ove godine bila nominalno viša za 0,8 posto ili za 45 kuna

Po prvim podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za lipanj ove godine iznosila je 7.763 kune. U usporedbi s prethodnim mjesecom, prosječna je bruto plaća za lipanj veća za 101 kunu ili nominalno za 1,3 posto. No, na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća niža i to nominalno za 0,6 posto ili za 45 kuna.