Novac PREBACIVANJE U OBVEZNICE

Velik pad imovine investicijskih fondova

Krajem srpnja ukupna imovina otvorenih investicijskih fondova bila je vrijedna 12,97 milijardi kuna, što je u odnosu na lipanj pad od čak 11 posto, podaci su koje je objavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga

Na drastično smanjenje imovine fondova u srpnju odlučujući je utjecaj imao odljev novca iz većine novčanih fondova, pogotovo onih najvećih. Tako je pad imovine HPB Novčanog iznosio čak 39,94 posto, Erste Moneya 34,33 posto, PBZ Novčanog 30,95 posto, ICF Money Marketa 21,02 posto, Raiffeisen Casha 20,78 posto, ZB plusa 18,66 posto, Hi-casha 16,57 posto, a OTP novčanog 15,62 posto.

Objašnjenje je da su se ulagači već mjesec dana ranije pozicionirali u čekanju novih izdanja obveznica te da su u srpnju iskoristili upravo sredstva iz novčanih fondova za kupovinu obveznica. To je za www.banka.hr potvrdio predsjednik Uprave Erste Investa Josip Glavaš.

'Na smanjenje imovine najznačajnije je utjecalo to što su institucionalni klijenti, odnosno uglavnom mirovinski fondovi i osiguravajuća društva, novac povukli iz novčanih fondova da bi ga uložili u nove državne obveznice. No to smo i očekivali', napomenuo je Glavaš te dodao da osim navedenih, nekih drugih bitnih utjecaja na kretanje imovine fondova nije bilo.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još