METEŽ NA WALL STREETU

Ulagači se povlače iz dionica

12.08.2010 u 09:45

Bionic
Reading

Cijene dionica na Wall Streetu u srijedu su izbrisale sve dobitke ostvarene od početka godine, jer su strahovanja od globalne gospodarske stagnacije potaknula ulagače na velike rasprodaje dionica i bijeg u sigurniju imovinu

Sva tri američka burzovna indeksa zabilježila su najveći dnevni pad od 16. srpnja, nakon što je dan ranije američka središnja banka Fed objavila nešto lošiju procjenu američkih gospodarskih izgleda.

Dow Jones indeks potonuo je 265 bodova ili 2,49 posto, na 10.378 bodova, a Nasdaq 68 bodova ili 3 posto, na 2.208 bodova. S&P 500 indeks, pak, spustio se 31,59 bodova li 2,82 posto, na 1.089 bodova.

Od početa godine Nasdaq je u minusu 2,7 posto, S&P indeks 2,3 posto, a Dow Jones 0,5 posto.

Strahu ulagača od gospodarske stagnacije doprinijele su i naznake usporavanja kineske gospodarske ekspanzije, odnosno usporavanje rasta industrijske proizvodnje i prometa u maloprodaji.

Loše vijesti pristigle su i iz poslovnog sektora. Tehnološki div Cisco Systems izvijestio je o prihodima u drugom tromjesečju neznatno ispod očekivanja analitičara, što je bilo dovoljno da cijena njegovih dionica potone 8 posto, na 21,83 dolara.

Investitori kupuju i prodaju dionice na temelju procjena kakva će biti poslovna situacija za šest do devet mjeseci. Problem leži u tome što makroekonomski pokazatelji u posljednje vrijeme ne daju jasnu sliku o tome hoće li se američki oporavak održati.

'Neizvjesnost, neizvjesnost, neizvjesnost... Svi se češkaju po glavi i pitaju kojim putem dalje', opisuje situaciju na tržištima Javier Perez Santalla, izvršni direktori za terminske poslove pri brokerskoj tvrtki Dinosaur Group.

Na europskim burzama cijene dionica također su oštro pale jučer. Londonski FTSE indeks potonuo je 2,44 posto, na 5.245 bodova, frankfurtski DAX 2,1 posto, na 6.154 boda, a pariški CAC 2,74 posto, na 3.628 bodova.