NESLAVNA LISTA

BayernLB i Hypo među najvećim gubitnicima

09.08.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Anglo Irish Bank Corporation, koja je i ove godine tražila pomoć za spas, prva je na listi prošlogodišnjih bankarskih gubitaša - s čak 18,5 mlrd američkih dolara minusa. Prema listi The Bankera druga je američka GMAC Inc koja je 2009. završila s 10,3 milijardi dolara gubitka, a slijedi Citigroup s 8,4 milijarde

Prošla godina je nakon katastrofalne 2008. bankarskom svijetu donijela oporavak, pa je 1000 najvećih banaka promatranih zajedno zabilježilo skok profita prije poreza za gotovo 250 posto, na 401 mlrd dolara. No, i podaci o visokim gubicima dio su te slike. A ona pokazuje kako je još puno rizika, neraščišćenih bankarskih operacija i kako nema kraja otpisima.

Nekima ni milijarde dolara (ili eura) državne pomoći i novog kapitala nisu bile dovoljne da stabiliziraju poslovanje niti da se vrate u profitabilne vode.

The Banker je objavio listu s 25 najvećih gubitaša u 2009. gdje je 13 europskih, od kojih 5 njemačkih, zatim 8 američkih i 4 japanske banke. Inače, promatrano po regijama, japanske su banke, za razliku od SAD, EU, Velike Britanije, Kine i Brazila, 2009. završile u gubitku od 11 mlrd USD.

Od nama bliskih imena na tom su popisu BayernLB, na desetom mjestu (4 mlrd USd gubitka), bivši vlasnik austrijske Hypo Alpe Adria banke koja je i sama na 22. poziciji (2 mlrd USD gubitka). Za obje banke 2010. je prijelomna godina. BayernLB, koju je prije 'razvoda' od klagenfurtske grupe snažno pogodilo njezino loše poslovanje, provodi zahtijevno restrukturiranje, a za Hypo se još ne zna kako će realizirati plan sanacije i riješiti rizične kredite.

Mađu bankama-gubitnicima, na 14. mjestu našla se Hypo Real Estate Holding (3,2 mlrd USD gubitka), u medijima često spominjana kao najveća žrtva krize u Njemačkoj. Nije uspjela proći ni nedavni test na stres europskih banaka i jedan je od primjera koji govori o još prisutnoj ranjivosti bankarskog sustava u svijetu.

Ako je europski test na stres pritom bio preblag, kako zamjeraju neki analitičari, moglo bi biti još neugodnih bankarskih vijesti. Na istom je tragu i nedavna MMF-ova računica kako će američkim bankama možda biti potrebne nove milijarde kapitala u slučaju pogoršanja uvjeta poslovanja i dodatnih gubitaka.

U svakom slučaju slijedi nova provjera za sve banke s pitanjem - imaju li dovoljno kapitala i jesu li bile dovoljno stroge izdvajajući rezervacije za gubitke.