CIJENE NEKRETNINA

Stanovi polako ali sigurno pojeftinjuju

02.02.2009 u 14:00

Bionic
Reading

U siječnju se nastavila korekcija traženih cijena nekretnina u Zagrebu. Cijene su u odnosu na prosinac korigirane za 0,6 posto, dok su u odnosu na siječanj 2008. niže za jednaki postotak. Prosječna tražena cijena nekretnina na Jadranu nije zabilježila promjenu u odnosu na prethodni mjesec, dok je u proteklih 12 mjeseci porasla za 4,9 posto, pokazuje indeks cijena koji mjesečno objavljuje Centar nekretnina

U Centru nekretnina očekuju daljnji pad prodaje i pritisak na cijene budući da većina kupaca nekretninu kupuje putem kredita banaka koje najavljuju povećanje kamatnih stopa i dodatno pooštravanje uvjeta kreditiranja.

'Smatramo da će svi oni koji ne moraju kupiti nekretninu pričekati daljnje snižavanje cijena, odnosno stabiliziranje gospodarske situacije koje će potaknuti povećanje raspoloživog osobnog dohotka i sniženje kamatnih stopa', ističe Domenico Devescovi, Voditelj CentarNekretnina.net.
U Zagrebu se očekuje nastavak lagane korekcije traženih cijena nekretnina u prvom tromjesečju, a na Jadranu nastavak stabilizacije cijena nekretnina. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u siječnju spustila se ispod 2.000 eura i iznosila je 1.994 eura za kvadratni metar što znači da je zabilježila pad od 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, odnosno 2,8 posto u odnosu na siječanj 2008. godine.

U Centru nekretnina očekuju nastavak stabilizacije cijena nekretnina na Jadranu pri čemu će lokacija i stanje nekretnine i dalje bitno utjecati na diferencijaciju cijena. Cijene nekretnina na Jadranu u siječnju nisu zabilježile značajniju promjenu odnosu na prethodni mjesec, dok na godišnjoj razini bilježe rast od 4,9 posto. Prosječna cijena kvadrata vikendice i apartmana na moru iznosi 2.055 eura, što znači daje zabilježila rast od 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec. Cijena kvadrata kuće na moru iznosi 1.577 eura, što znači da je zabilježila je pad od 0,7 posto u odnosu na prošli mjesec. Prosječna tražena cijena stana na morunije zabilježila značajniju promjenu odnosu na prošli mjesec te sada iznosi 2.281 euro/m2.