DOLAR SVE JAČI

Švicarci žele slabiji franak

02.02.2009 u 10:35

Bionic
Reading

Euro je prošloga tjedna oslabio prema ostalim najvažnijim svjetskim valutama, nakon podataka koji ukazuju na pogoršanje gospodarske situacije u eurozoni i najave daljnjeg smanjenja kamata

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je prošloga tjedna 1,5 posto, na 1,2804 dolara. Time je gubitak eura prema dolaru u siječnju dosegnuo 8,4 posto. U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je 0,2 posto, na 114,9 jena. Od početka godine euro je prema japanskoj valuti oslabio više od 9 posto.

Jen je, međutim, prošloga tjedna oslabio prema američkoj valuti, pa je cijena dolara skočila više od 1 posto, na 89,75 jena.

Pritisak na euro uslijedio je polovicom tjedna nakon što je statistički ured Eurostat objavio da je u siječnju inflacija u 16 zemalja eurozone pala na 1,1 posto, najnižu razinu od srpnja 1999. godine. Uz to, Eurostat je objavio da je u prosincu prošle godine stopa nezaposlenosti porasla sa 7,9 na 8 posto. 'Najnoviji podaci o inflaciji i nezaposlenosti naglašavaju negativnost prognoza za gospodarstvo eurozone. Vjerujem da će to nastaviti vršiti pritiske na euro', ocjenjuje analitičar banke BNP Paribas Ian Stannard

Jedinstvena europska valuta našla se pod dodatnim pritiskom nakon izjave predsjednika Europske središnje banke (ECB) Jean-Claudea Tricheta kako bi središnja banka mogla sniziti ključnu kamatnu stopu eurozone ispod sadašnjih 2 posto. Uz to, uslijed globalne financijske krize, dolar i jen smatraju se valutama sigurnog utočišta, pa se njihove vrijednosti mijenjaju ovisno o percipiranim promjenama tolerancije ulagača prema poduzimanju rizika.

Valute također uz bok prate kretanja na tržištima dionica, pri čemu niže cijene dionica pridodaju rastu averzija prema poduzimanju rizičnih ulaganja. 'Dolazi do redukcije apetita prema riziku što je korisno za dolar i jen zbog njihove percipirane sigurnosti', kaže Christian Lawrence, valutni strateg RBC Capital Marketsa.

Dolar je, pak, prema jenu ojačao, nakon što je najnoviji podatak pokazao da je američko gospodarstvo u četvrtom tromjesečju 2008. zabilježilo pad od 3,8 posto, manje od 5,4 posto, koliko su očekivali analitičari.

Američka je valuta krajem tjedna osjetno ojačala i prema švicarskoj, na 1,1599 franaka, nakon što je švicarski predsjednik i ministar financija Hans-Rudolf Merz kazao da će podržati središnju švicarsku banku ako želi oslabiti franak. Prije toga je predsjednik središnje banke Philipp Hilderbrand kazao da je banka spremna poduzeti ograničene intervencije kako bi oslabila franak i spriječila deflaciju.