PAHOR SKLON STRANCIMA

Goldman Sachs preuzima NLB?

30.07.2010 u 14:42

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor sklon je prepustiti većinski udio u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) stranom strateškom partneru, pri čemu se kao mogući budući vlasnik spominje belgijski KBC, pišu u petak slovenski mediji, a pojavile su se i spekulacije da je za ulazak u NLB zainteresiran i američki Goldman Sachs

Ljubljanski poslovni dnevnik "Finance" u petak tvrdi da je Pahor za razliku od ranijih premijera koji nisu dopuštali prepuštanje kontrolnog udjela u najvećoj slovenskoj banci čvrsto odlučio naći za nju odgovarajućeg strateškog partnera budući da joj je potrebna dokapitalizacija kako bi izbjegla moguće nove šokove na svjetskom financijskom tržištu.

NLB jedina je slovenska banka obuhvaćena provjerom izdržljivosti u ukupno 91 europskoj banci. 'Za dlaku' je prošla provjeru, objavivši da u drugom dijelu godine namjerava povećati kapital za 400 milijuna eura kako bi se uspješnije nosila s eventualnim krizama.

Izvori bliski Pahoru, navode "Finance", tvrde da slovenski premijer zagovara rješenje po kojemu bi slovenska vlada kao većinski vlasnik u banci zadržala 25 posto dionica i "zlatnu dionicu", kako potrebna dokapitalizacija od skoro pola milijarde eura ne bi išla na račun poreznih obveznika.

"Finance" navode da je najizglednije buduće rješenje za NLB da kontrolni paket dionica preuzme belgijska skupina KBC, koja je 2002. kupila 34 posto udjela u najvećoj slovenskoj banci ali ga je u međuvremenu smanjila na 30,6 posto.

Pahor je u zadnje vrijeme u više navrata izjavljivao da osobno misli da bi problem dokapitalizacije NLB-a i njena budućeg poslovanja trebalo riješiti pronalaskom stranog strateškog partnera koji bi omogućio da se NLB afirmira kao regionalna banka u jugoistočnoj i dijelu srednje Europe.

Tako je u ovotjednom razgovoru za RTV Slovenija rekao da je Slovenija jedina europska država s većinskim državnim udjelom u najvećoj banci, te da osobno zagovara rješenje o prepuštanju većinskog udjela "europskom konzorciju banaka ili možda nekoj američkoj banci".

Neki slovenski mediji navode da je za ulazak u NLB zainteresirana i američka banka Goldman Sachs koja je navodno već dala svoju ponudu. U ministarstvu vanjskih poslova nisu željeli komentirati tu informaciju, tvrdeći da je riječ o "govorkanjima".

Ponuda Goldman Sachsa navodno je povezana i s dolaskom američkog ambasadora Josepha Adama Mussomelija kojega je nedavno imenovao predsjendik Barack Obama, pišu neki slovenski portali.