PO UZORU NA RBA

I Erste priprema olakšice za kredite u 'švicarcima'

28.07.2010 u 12:28

Bionic
Reading

Iako većina banaka još ne želi otkriti detalje, izgleda da ih je potez Raiffeisen banke, koja je snizila kamatnu stopu na stambene kredite vezane uz švicarski franak na 5 posto, potaknuo da pripreme pakete pomoći za korisnike kredita u 'švicarcima'. Prva koja za jesen najavljuje cjelovit model rješavanja tog problema je Erste banka

'Neovisno o potezu RBA, koji pozdravljamo, mi kao banka intenzivno radimo na cjelovitijem modelu rješavanja tog problema koji ćemo ponuditi početkom jeseni, a između više opcija, svakako razmatramo i mogućnost smanjivanja kamatnih stopa', ističu u Erste banci, koja zasad nudi klijentima mogućnost konverzije kredita u euro uz naknadu od 0,1 posto te produljenje roka otplate kredita do pet godina.

U Erste banci se kamatne stope na postojeće kredite vezane uz švicarski franak kreću u rasponu od 5,20 do 6,90 posto, a prilikom konverzije kamatna stopa u euru je nešto niža od redovne kamatne stope za stambene kredite vezane uz euro i iznosi 5,90 posto.

Ostale banke koje su odgovorile na naš upit još ne razmatraju opciju smanjenja kamata, a maksimalne olakšice koje nude klijentima predviđaju oslobađanje plaćanja naknade na konverziju i troška obrade novog kredita.

Posljednja kretanja na tečajnicama ipak su donijela stanovito olakšanje korisnicima kredita u 'švicarcima'. Jučer je franak oslabio više od jedan posto u odnosu na kunu i trenutno je srednji tečaj HNB-a 5,27 kuna za jedan franak.

S obzirom na dosadašnji rast franka i trendove u švicarskom gospodarstvu, analitičari ne očekuju daljnji značajniji rast švicarske valute. Međutim, ne treba očekivati ni povratak tečaja na prijašnje razine iz 2006. i 2007. godine, kada je odobrena većina stambenih kredita u 'švicarcima'.