POJAČAN NADZOR

U pola godine utajeno milijardu kuna poreza

27.07.2010 u 09:24

Bionic
Reading

Građani i poduzetnici u prvih su šest mjeseci ove godine pokušali izbjeći plaćanje gotovo milijardu kuna poreza. Radi se o utaji poreza koju je u svome nadzoru uspjela otkriti Porezna uprava, a koliki je ukupan iznos poreza koji su Hrvati izbjegli platiti, može se tek nagađati

Porezna uprava je, kako su službeno odgovorili iz Ministarstva financija, u prvih pola godine obavila 3.125 nadzora i u 70 posto slučajeva, odnosno u njih 2.189, utvrdila nezakonitosti. To znači da je manje od trećine građana i poduzetnika koje je provjerila Porezna uprava odoljelo izazovu da prevari državu i ne plati porez

Poreznici su ponovnim izračunom poreza ustanovili da je država samo u tih nešto više od dvije tisuće slučajeva izbjegavanja poreza prevarena za 942,8 milijuna kuna. Izdano je gotovo dvije tisuće rješenja s novim obračunom poreza, ali kako je riječ o prvostupanjskim rješenjima, obveznici plaćanja poreza imaju pravo na žalbe čije rješavanje može potrajati i po nekoliko godina. Podneseno je 2.319 zahtjeva za prekršajni postupak i 115 prijava za kazneno djelo.

U šest mjeseci državni je proračun tako ostao bez novca koji je bio dovoljan i za isplatu dječjih doplataka u tih pola godine i za besplatnu cestarinu svim invalidima cijelu godinu, bez koje su ostali zbog proračunske štednje, a pokrili bi se i troškovi koje zdravstvo planira smanjiti spajanjem bolnica. Iznos koji država nije naplatila, odnosno koji su obveznici pokušali zatajiti, i tek ga treba utjerati dvostruko je veći od zarade od poreza na dobit i za 200 je milijuna kuna manji od onoga što je država u šest mjeseci ubrala od kriznog poreza.

Podaci za prvih pola godine otprilike su na razini prošlogodišnjih, s tim da bi, ako se nastavi sadašnji trend, utaja poreza na kraju godine, barem ona što je otkrije Porezna uprava, mogla biti za oko stotinjak milijuna kuna veća od ovogodišnje. U cijeloj je 2009. godini Porezna uprava ulovila građane i tvrtke u pokušaju utaje 1,8 milijardi kuna poreza, a u prosjeku se po nadzoru radilo o pokušaju izbjegavanja plaćanja poreza u vrijednosti od 350 tisuća kuna. U prvih šest mjeseci ove godine prosječna vrijednost se po nadzoru u kojem je utvrđena nezakonitost penje na 430 tisuća kuna.

Lani je Porezna uprava podnijela 150 prijava za kazneno djelo, što je rezultiralo s tek dvije zatvorske kazne, a ove godine je u samo šest mjeseci registrirano 115 kaznenih prijava.

Koliko se doista izbjegava plaćati porez u Hrvatskoj, što zbog kršenja zakona, što zbog rupa u zakonu, nema službenih procjena, no ako bismo se ravnali prema onome što se događa u Europskoj uniji, u Hrvatskoj se godišnje utaji između sedam i osam milijardi kuna poreza, što znači da poreznici u svome nadzoru zahvate tek četvrtinu tog iznosa.

Naime, u nekoliko istraživanja za Europski parlament, koji godinama pokušava ojačati borbu protiv utaje poreza, stručnjaci su procijenili da se u zemljama članicama godišnje utaji porez vrijedan od dva do 2,5 posto BDP-a, što je oko 250 milijardi eura. Ako isto vrijedi i za Hrvatsku, to znači da se godišnje utaji oko milijardu eura poreza, što je godišnji trošak za sve subvencije u zemlji, odnosno novac potreban za isplatu dvije i pol mirovine svim penzionerima u Hrvatskoj ili godišnji trošak povlaštenih mirovina.