Novac SA 25 NA 15 POSTO

Smanjeni poticaji za mirovinsku štednju

Izmjenama zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima predlaže se smanjiti stopa državnih poticaja članovima dobrovoljnih mirovinskih fondova sa 25 na 15 posto, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je prijedlog tog zakona poslala u saborsku proceduru

I smanjeni bi se poticaj priznavao na uloge članova dobrovoljnih mirovinskih fondova do najviše 5.000 kuna godišnje.

Prema procjenama iz predloženog zakona, država bi smanjenjem poticaja na štednju građana u tzv. trećem stupu, odnosno dobrovoljnim mirovinskim fondovima u ovoj godini uštedjela 18,3 milijuna kuna, a u idućoj godini gotovo 21 milijun kuna.

Dobrovoljnim mirovinskim osiguranjem na temelju individualne kapitalizirane štednje obuhvaćeno je ukupno 169.503 osiguranika, od čega je njih 151.803 u otvorenim, a 17.700 u zatvorenim mirovinskim fondovima.

Predloženi je zakon dio europskog paketa, a njime se predviđa i smanjenje ograničenja ulaganja za zatvorene mirovinske fondove i stvaranje uvjeta za njihova prekogranična ulaganja.

Tako će ti fondovi moći odabrati skrbnika izvan Hrvatske, a i naši će skrbnici moći nuditi skrbničke usluge fondovima iz zemalja članica EU.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još