SAMO ZA NOVE KORISNIKE

RBA digla kamate za gotovo jedan posto

31.01.2009 u 08:34

Bionic
Reading

Povećanje je uvedeno 10. prosinca prošle godine, ali samo za nove korisnike kredita. Banka nudi samo euro stambene kredite po trenutno najvećoj cijeni na tržištu

Ono što Zagrebačkoj banci ove godine nije uspjelo napraviti javno, Raiffeisen banka je učinila tajno. Riječ je o povećanju kamata na stambene kredite sa 6,75 na 7,5 posto. To su trenutno najskuplji euro stambeni krediti na tržištu. Poskupljenje se na sreću ne odnosi na sadašnje korisnike kredita, već samo na one koji se tek odluče na zaduženje za kupnju stana, piše Jutarnji list.

- Povećanje je uvedeno 10. prosinca 2008. za nove korisnike kredita. Nije bilo niti govora o tome da bi povećali kamate našim sadašnjim korisnicima stambenih kredita. RBA u ponudi sada ima samo euro stambene kredite - naglasio je Ivan Vidaković, direktor Sektora za građanstvo RBA.

Prema njegovim riječima, banka je razmišljala jedino o poskupljenju kredita za auto i gotovinske kredite no od toga je odustala nakon “hajke” koja je dignuta na Zagrebačku banku krajem prošle godine. Podsjetimo, Zaba je javno objavila svoju namjeru dizanja kamata od početka ove godine za cijeli paket kredita od stambenih do gotovinskih. Stambeni krediti trebali su biti povećani za mlade sa 6,5 posto na 7 posto, a kod standardnih kredita sa 7 na 7,5 posto. Zahvaljujući intervenciji premijera Ive Sanadera, poskupljenje je odgođeno do daljnjeg.

Poslije prvog vala poskupljenja početkom prošle godine, kamate se rasle i tijekom ljeta i jeseni. Erste banka je, primjerice, od 15. rujna povećale kamate od 0,3 do 0,45 posto za gotovinske i hipotekarne kredite. Kredite je u studenom poskupjela i OTP i Hypo banka. Tako dok se u 2007. stambeni kredit u eurima mogao naći i po 5 posto, kamate su krajem 2008. imale raspon i do 6,90 posto u Hypo banci.

Kreditna politika je također restriktivnija. Pojačano se analizira i procjenjuje kreditna sposobnost klijenata. Sve banke su od studenog uskladile i ocjenu kreditne sposobnosti s Ovršnim zakonom po kojem građanima mora ostati 2500 do 3000 kuna na raspolaganju.

RBA je pogoršala i uvjete dobivanja stambenih kredita koji može maksimalno iznositi do 75 posto procijenjene vrijednosti nekretnine. Promjena je također uvedena početkom studenog prošle godine. Do tada je omjer vrijednosti nekretnine i kredita bio 1:1.