Novac DOBRA VIJEST ZA ŠUKERA

Slovenija uspjela izdati euroobveznice

  • Autor: Z. K.
  • 30.1.2009 11:16:02
  • 30.1.2009 11:00:00

Slovenija je uspjela na inozemnom tržištu plasirati trogodišnje euroobveznice vrijedne milijardu eura, potvrđujući tako najviši kreditni rejting među zemljama srednje i istočne Europe

Obveznice su izdane uz kamatnu stopu od 4,25 posto i uz prinos od 246,9 baznih bodova iznad usporedivih njemačkih obveznica s istim rokom dospijeća, objavio je aranžer izdanja Societe Generale. Navedeni spread pet puta je veći nego nego prije godinu dana. Slovenski ulagači kupili su 19 posto izdanja, a ostatak je pripao inozemnim ulagačima. Slovenija je iskoristila povoljnu priliku jer su troškovi zaduživanja za zemlje tržišta u nastajanju pali na najnižu razinu u posljednja tri tjedna.

Uspješan plasman slovenskih euroobveznica dobra je vijest za ministra Šukera koji je najavio izdavanje obveznica na inozemnom tržištu u svibnju ove godine. Prema podacima Hrvatskog udruženja banaka, premije rizika koje plaća Hrvatska trenutačno su više od četiri postotna boda (400 baznih bodova) iznad referentne njemačke obveznice.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još