Novac TKO ŠLJIVI KRIZU

Hrvati će za blagdane potrošiti 12 mlrd. kuna

  • Autor: tportal.hr
  • 28.11.2008 19:08:32
  • 26.11.2008 14:00:00

Na predblagdansku kupnju koja nas očekuje u prosincu do sada se u pravilu trošila polovica prosječnoga osobnog dohotka u Hrvatskoj često potpomognutog i božićnicima

Prema prvim procjenama, potrošnja neće biti mnogo drugačija ove godine u usporedbi s onima iza nas, iako je kriza ove jeseni zakucala na vrata, a s najviših državnih razina zaprijetilo stezanje remena, piše Večernji list.

Upravo suprotno – očekivanja su javnosti, a mnogi sociolozi potrđuju da hrvatski građani baš kad je vrijeme najveće krize, znaju najviše trošiti, jer im je to, komentiraju, posljednji užitak prije nego što počne odricanje.

Ovogodišnja potrošnja, prema prvim procjenama, mogla bi biti na istoj razini kao i lanjske 2007. godine. Odnosno, prema prvim računicama 12 milijardi kuna potrošit će se u prosincu na blagdansku kupnju, ocjena je Gorana Bakule, savjetnika za gospodarstvo Nezavisnih hrvatskih sindikata dodajući da je taj iznos istovjetan onom kojega smo potrošili prošle godine. A kriza tada nije visila nad glavama.

Hrvatski građani, od kojih je većina uvijek živjela iznad svojih mogućnosti, krpajući proračun od mjeseca do mjeseca različitim 'financijskim' taktikama - od minusa na tekućim računima do kupovine na cijeli dijapazon kreditnih kartica, ovogodišnje predblagdansko shopping ludilo stoga čini se da ipak ne dočekuju drugačijih, štedljivijih navika.

Da neće biti štednje svedoči i podatak od 950 milijuna kuna koliko do 20. prosinca Vlada mora isplatiti kao ratu duga umirovljenicima, a dobar dio tih sredstava slit će se upravo u potrošnju.

Izdašnu prosinačku potrošnju pomoći će, smatra Bakula i dio sredstava koje su hrvatski građani, obeshrabreni stanjem na financijskim tržištima povukli s burze. Mali dioničari, dio koji je po prvi puta zaigrao s dionicama očekujući dobit, ustvari su ove godine, što na kupljenim vrijednosnim papirima, što na ulaganjima u investicijske fondove izgubili 2/3 vrijednosti koje su uložili. Povučeni novac s burzi, ističe gospodarski savjetnik NHS-a, uložit će se u potrošnju, napose blagdansku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još