NOVI VLASNIK

ASA Prevent preuzela FIMA banku

Bionic
Reading

Sarajevska ASA Prevent Group preuzela je većinski paket dionica FIMA banke. Kompanija u većinskom vlasniku poduzetnika Nijaza Hastora osvojila je 51 posto FIMA banke kroz dokapitalizaciju zatvorenom emisijom dionica vrijednom oko 15,3 milijuna konvertibilnih maraka

Novi većinski vlasnik najavio je da neće mijenjati pravni status FIMA banke niti će je na bilo koji način vezati za poslovanje svojih kompanija u BiH i izvan zemlje. FIMA banka, naime, ostaje samostalni pravni subjekt i na bankarskom tržištu BiH nastavit će poslovanje pod sadašnjim nazivom.

Banka je osnovana početkom 2006. godine s početnim kapitalom od 16 milijuna KM, a godinu kasnije je dokapitalizirana, pa je njezin ukupni kapital iznosio 23 milijuna KM. Najveći dioničari FIMA banke do prošlotjedne dokapitalizacije bili su FIMA Validus fond iz Varaždina te povezane tvrtke Pluris i Nikomat

Iako najmlađa na bankarskom tržištu BiH, FIMA banka je u samo dvije godine uspjela udvostručiti aktivu i utrostručiti broj poslovnica. Ozbiljni problemi s kojim su se, u međuvremenu, suočili većinski vlasnici u Hrvatskoj zbog afere Podravka utjecali su na korekciju poslovnih planova koji su, između ostalog, podrazumijevali i potragu za novim investitorima koji bi u banku ubrizgali svjež kapital.

Nakon što je prethodno otpao pokušaj preuzimanja Hercegovačke banke, zbog neriješenih vlasničkih odnosa u mostarskoj banci pod prinudnom upravom te nakon nedavnog propalog plana spajanja s Postbankom BiH, vlasnici FIMA banke opredijelili su se za ASA Prevent Group. Većinski vlasnik te grupacije je poduzetnik Nijaz Hastor, a njezin godišnji bruto prihod premašuje 800 milijuna KM.

Preuzimanjem FIMA banke, ASA Prevent Group zaokružit će financijski portfelj, s obzirom na to da u svom sastavu već ima brokersku kuću, osiguravajuće društvo i leasing kompaniju.