Novac RESTRIKCIJE NA BURZAMA

Nijemci žele potpuno zabraniti 'short-selling'

Donji dom njemačkog parlamenta usvojio je u petak prijedlog zakona o proširenju zabrane spekulativne trgovine vrijednosnim papirima na sve dionice kojima se trguje na njemačkim burzama

Cilj je tog zakona ubrzano postizanje sporazuma na europskoj razini o strožim propisima o takvoj trgovini, objavila je vlada dok je oporba tu inicijativu proglasila nedjelotvornom.

Njemački regulator za financijska tržišta Baffin zabranio je u svibnju takozvani short-selling dionica 10 vodećih njemačkih financijskih tvrtki i državnih obveznica članica eurozone, kao i instrumenata osiguranja naplate potraživanja po državnim obveznicama članica eurozone, takozvanih CDS-ova.

Riječ je o spornoj praksi kojom ulagači u očekivanju pada njihove vrijednosti prodaju vrijednosne papire iako nisu njihovi vlasnici niti su ih posudili, da bi ih potom otkupili po nižim cijenama i zaradili na razlici.

Prijedlog zakona bit će sada upućen u gornji dom njemačkog parlamenta a cilja na proširenje postojeće zabrane na sve dionice kojima se trguje na njemačkim burzama.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još