HRANA I PIĆE

Hrvatska skuplja od 11 zemalja EU

29.06.2010 u 08:46

Bionic
Reading

Prosječna cijena košare hrane i bezalkoholnih pića u Hrvatskoj lani je bila 6 posto niža od prosječne cijene u zemljama Europske unije, pokazalo je istraživanje europskog ureda za statistiku Eurostat, piše Poslovni dnevnik

Cijene u Hrvatskoj bile su više nego u većini zemalja bivše Jugoslavije, kao i u 11 zemalja EU. Hrana i bezalkoholna pića tako su 2009. u odnosu na Hrvatsku bili jeftiniji u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji, ali i u baltičkim zemljama te Bugarskoj, Češkoj, Malti, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

U usporedbi sa 27 zemalja EU, cijene kruha i žitarica u Hrvatskoj su bile niže za 1 posto. Meso je bilo jeftinije za 13 posto, dok su cijene mlijeka, sira i jaja bile niže za 4 posto. Istodobno su alkoholna pića u Hrvatskoj bila 10 posto skuplja od prosjeka u zemalja EU, dok su duhan i duhanski proizvodi bili jeftiniji oko 33 posto.

'Cijene svih proizvoda ovise o kretanju svjetskih cijena, ali i o lokalnim okolnostima, prije svega visini dohotka, stupnju konkurentnosti u distribucijskim lancima i porezima. U Hrvatskoj su plaće nešto veće nego u istočnoj Europi, osim Sloveniji, pa to znači da su ljudi spremni više platiti hranu', rekao je za Poslovni dnevnik Danijel Nestić s Ekonomskog instituta.

Kada je riječ o alkoholu te duhanu i duhanskim proizvodima, ističe kako njihove cijene najvećim dijelom ovise o porezima.

'Ako dobro pratim situaciju, Hrvatska još manje oporezuje duhan nego zemlje EU, što će se, ulaskom u EU, promijeniti', zaključio je Nestić. Među zemljama EU najviše cijene hrane i bezalkoholnih pića imala je Danska, a bila je čak 40 posto skuplja od prosjeka.

Irska, Finska, Luksemburg, Austrija, Belgija, Njemačka i Francuska bile su skuplje između 10 i 30 posto, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića u Italiji, Cipru, Švedskoj i Grčkoj od prosjeka bile više za 10 posto.

S druge strane Nizozemska, Španjolska, Velika Britanija, Slovenija, Malta i Portugal bili su do 10 posto jeftiniji. U Litvi, Slovačkoj, Estoniji, Mađarskoj, Češkoj i Letoniji cijene su bile povoljnije od 10 do 30 posto, a u Bugarskoj, Rumunjskoj i Poljskoj od 30 do 40posto.