DR. PROPAST

Roubini prognozira anemičan ekonomski rast

01.06.2010 u 09:17

Bionic
Reading

Razvijena gospodarstva suočena su s godinama anemičnog rasta i s rizikom ponovne recesije dok se njihovi građani nose s tromim zapošljavanjem i visoko zaduženim vladama, rekao je u ponedjeljak američki ekonomist Nouriel Roubini na seminaru u Sao Paulu

Kriza državnih dugova u eurozoni pogodila je financijska tržišta u posljednjih nekoliko tjedana, otkako ulagači strahuju da bi fiskalne mjere štednje koje diktira plan Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vrijedan 1000 milijardi dolara, mogle zagušiti već ionako slab globalni rast, izvijestio je Reuters.

Nasuprot tome, neka su tržišta u nastajanju u opasnosti od pregrijavanja i pokazuju simptome potencijalnog napuhavanja cijena nekretnina.

"Uvjeti na tržištima rada ostat će vrlo slabi u nekim naprednim ekonomijama", rekao je Roubini, poznat po nadimku "dr. propast", jer je točno predvidio posljednju financijsku krizu u SAD-u.

"Uštede će morati rasti brže od potrošnje u godinama koje dolaze. Zato će rast ostati anemičan", rekao je polaznicima seminara u Sao Paulu Roubini, koji vodi vlastitu konzultantsku tvrtku RGE Monitor (Roubini Global Economics Monitor).

Globalno gospodarstvo borilo se s kreditnom krizom 2008-2009., a ulagači strahuju da fiskalna kriza u eurozoni može ugroziti rast u razvijenim gospodarstvima, koja su se tek nedavno počela oporavljati.

Strahovi za financijsko zdravlje eurozone ojačali su prošloga tjedna nakon što je bonitetska kuća Fitch Ratings smanjila Španjolskoj kreditni rejting za jedan bod, na AA-plus, naznačujući da se kriza oko duga Grčke širi na druge euro-zemlje.

Budući da je španjolsko gospodarstvo daleko veće od grčkoga, tamošnja bi kriza imala daleko ozbiljnije posljedice za 16 zemalja eurozone i globalni rast.

Grčka, Španjolska, Portugal i Irska suočit će se s ozbiljnim problemima konkurentnosti koji bi mogli ugroziti njihov oporavak, upozorio je Roubini.