CIJENE I DALJE PADAJU

Kuća 30 posto jeftinija od stana

31.05.2010 u 10:51

Bionic
Reading

U svibnju se nastavio lagani pad traženih cijena nekretnina na domaćem tržištu. U Zagrebu cijene se u odnosu na travanj nisu mijenjale, dok su na godišnjoj razini pale za 3,2 posto. Na Jadranu u godinu dana cijene su pale 7,5 posto, objavio je portal CentarNekretnina.net

Stanovi u gradskoj četvrti Medveščak najskuplji su s prosječnom cijenom od 2.551 eura po metru kvadratnom, što je čak 37 posto više od prosječne cijene stana u Zagrebu.

Prosječna tražena cijena stana u centru Zagreba iznosi 2.390 eura i 28 posto je viša od prosjeka na zagrebačkom području te 24 posto viša od cijene stana na Črnomercu, odnosno čak 38 posto viša od prosječne tražene cijene stana na Pešćenici.

Cijene stanova više su od prosjeka i na području Maksimira, u podsljemenskoj zoni te u Trnju i na Črnomercu. Na području južne i sjeverne Trešnjevke cijene se kreću oko prosjeka.

Prosječna tražena cijena stana u Trnju iznosi 1.959 eura po kvadratu, što je pet posto više od prosjeka i 18 posto manje od prosječne cijene stana u centru. Prosječna tražena cijena stana na Črnomercu iznosi 1.922 eura, što je tri posto više od prosjeka. Najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u travnju iznosi 1.323 eura (29 posto niže od prosjeka) te u Gornjoj Dubravi (19 posto niže od prosjeka).

U odnosu na prethodni mjesec, tražene cijene nekretnina zabilježile su pad u većini kvartova, ali najveći pad cijena stanova zabilježile su nekretnine na Pešćenici. Najmanje promjene zabilježene su u podsljemenskoj zoni, Donjem gradu i u zapadnom dijelu Novog Zagreba.

U odnosu na cijenu kvadrata stanova u Zagrebu, cijena kuća je u prosjeku niža za 32 posto. Prosječna tražena cijena za kvadrat kuće u Zagrebu i okolici je u svibnju iznosila 1.268 eura što je za 0,4 posto niže u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na svibanj 2009. ili na godišnjoj razini, tražene cijene kuća pale su za 2,9 posto

Prosječna cijena kvadrata vikendice i apartmana na moru iznosi 1.946 eura, što je gotovo jednako kao i prethodni mjesec.

Cijena kvadrata kuće na moru iznosi 1.584 eura, što je 1,2 posto niže u odnosu na prošli mjesec, a 2,4 posto manje nego u svibnju 2009. Prosječna tražena cijena stana na moru niža je za 1,2 posto u odnosu na prošli mjesec te sada iznosi 2.030 eura po kvadratu.

Također se mogu uočiti i razlike u traženim cijenama između stanova na sjevernom Jadranu te stanova na srednjem i južnom Jadranu. Tako je, na primjer, prosječna tražena cijena stana u Makarskoj u svibnju bila 2.148 eura po kvadratu, dok je u Puli bila 1.750 eura.