GLOBAL PORPERTY GUIDE

Svjetsko tržište nekretnina na putu oporavka

27.05.2010 u 15:49

Bionic
Reading

Tržišta nekretnina diljem svijeta bilježe snažan oporavak, posebno ona u Europi, dok je Sjeverna Amerika i dalje slaba, pokazala je najnovija studija Global Property Guidea. Studija je obuhvatila ukupno 36 zemalja, od kojih je njih 19 zabilježilo rast cijena nekretnina u razdoblju od 12 mjeseci, zaključno s prvim tromjesečjem 2010., navode u Global Property Guideu.

Od 15 zemalja koje su zabilježile pad cijena nekretnina, osam ih je zabilježilo niže stope pada u jednogodišnjem razdoblju zaključno s prvim tromjesečjem 2010. u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, pokazala je nadalje studija jednog od najpoznatijih portala za nekretnine.

Među zemljama trenutno pogođenima ozbiljnom krizom koje nisu pokazale nikakve znakove oporavka sada se nalaze samo tri zemlje, Irska, Bugarska i Tajland.

Global Property Guide za statistički prikaz koristi cijene usklađene s inflacijom, čime se dobiva realističnija slika od one koju skiciraju optimističnije nominalne cijene.

Mnoge europske zemlje nastavile su bilježiti snažan oporavak, predvođene Finskom, s rastom cijena od 11,03 posto u godinu dana do kraja ožujka 2010. Po izrazitijem rastu još se ističe Velika Britanija, gdje su cijene porasle za 5,43 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, pri čemu je daleko najveći rast cijena zabilježen u Londonu, i to u visini čak 15,7 posto.

S druge strane, posrnule zemlje kao što su Španjolska, Island i Litva pogođene su i dalje snažnim padom cijena, premda po nešto nižim stopama u odnosu na godinu ranije.

U Španjolskoj su tako cijene pale za 5,73 posto, nasuprot padu za 7,24 posto u godini ranije, na Islandu za 13,98 posto, nasuprot 20,47 posto, a u Litvi 22,22 posto, nakon 26,92 posto u godini ranije.

Najoštriji pad cijena među svim zemljama obuhvaćenih studijom zabilježen je pak u Latviji. Pad cijena od čak 31,72 posto na godišnjoj razini, premda dramatičan, ukazuje ipak na poboljšanje u odnosu na pad od 43,07 posto u godini ranije.

Cijene nekretnina na tržištu SAD-a, najvećeg svjetskog gospodarstva, u 12 mjeseci zaključno s ožujkom također su pale, premda svega 0,23 posto, nasuprot daleko većem padu od 18,68 posto u istom razdoblju godinu dana ranije.