Novac BRANIMIR LOKIN:

'Hrvatskoj treba komplementarni novac'

  • Autor: tportal.hr
  • 26.5.2010 15:20:02
  • 26.5.2010 13:35:08

Hrvatska je iznimno likvidna, ali nije solventna. Rješenje koje predlaže ugledni ekonomist Branimir Lokin u intervjuu za poslovni tjednik Lider jest uvođenje komplementarnog novca kojim bi se zatvorili krugovi plaćanja

'Danas u razvijenim zemljama svijeta postoji više od 300 komplementarnih valuta s ulogom platnog sredstva, a nisu službena valuta. Bilo tko ih može izdati, udruga, poduzeće, jer se time ne ugrožava izvorni novac, a omogućuje se da se pojedini krugovi unutar sustava zatvore', naglašava Lokin.

Na konstataciju da je Fina zatvorila multilateralne kompenzacije uz objašnjenje da su tvrtke trebale keš, a ne zatvaranje međusobnih dugovanja, Lokin odgovara da bi se provedbom tog rješenja do kraja identificirale točke koje stvaraju nelikvidnost, a to su većinom javna poduzeća, ali i privatna s fiktivnim računima.

'Taj je problem poznat svima, ali nitko se njime ne želi baviti. Mi za to nemamo organizaciju, mehanizme niti infrastrukturu. Iako bi se time trebale baviti komore, udruge i agencije, one ne daju rezultate. Danas biste komotno mogli zatvoriti HGK i razne druge komore i agencije, a da to nitko u privredi i ne primijeti', zaključuje Lokin.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još