BIJEG U DOLAR I ZLATO

Euro na najnižoj razini u četiri godine

17.05.2010 u 11:48

Bionic
Reading

Tečaj eura u odnosu na dolar danas je potonuo na najnižu razinu u posljednje četiri godine, uslijed obnovljenih strahova o produbljivanju dužničke krize u eurozoni. Euro je jutros pao na 1,2234 dolara, najnižu razinu od travnja 2006.

Istovremeno, ulagači smanjuju svoje pozicije u dionicama i ulažu u sigurnije obveznice i zlato. Tako se cijena zlata kreće blizu najviših razina u povijesti, oko 1.236 dolara po unci, unatoč jačanju dolara.

Analitičari su zabrinuti da bi oštri rezovi proračunske potrošnje u financijski oslabljenim člancima eurozone, kao što su Grčka, Španjolska i Portugal, mogli oslabiti ionako anemični gospodarski oporavak

'Na tržištima je prevladao dojam da plan EU-a predstavlja samo kratkoročno rješenje i da ništa strukturno nije sadržano u tom paketu pomoći', kaže Audrey Childe-Freeman, analitičarka u tvrtki Brown Brothers Harriman.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u petak da je Njemačkoj potreban snažan euro, ali da dugoročna stabilnost valute ovisi o 'političkom približavanju'.