INVESTITORI ODAHNULI

Snažan skok europskih burzovnih indeksa

10.05.2010 u 15:09

Bionic
Reading

Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su snažno poskočili, nakon najvećeg tjednog pada u posljednjih gotovo 18 mjeseci, poduprti dobitnicima u financijskom sektoru nakon što je dogovoren financijski paket EU-a kojim se želi stabilizirati euro.

Londonski indeks FTSE je pritom poskočio 5,18 posto, na 5.388 bodova. Frankfurtski DAX je u takvim okolnostima ojačao 4,84 posto, na 5.991 bodova.

Financijski je sektor bio među najvećim dobitnicima, pri čemu su dionice Banco Santandera, HSBC-a, BNP Paribasa i BBVA porasle u širokom rasponu od 8,6 do 29,3 posto.

Oporavak vodećih europskih burzi osjetio se i u Zagrebu. Crobex indeks porastao je za 1,5 posto, a najveći dobitnici bile su dionice brodara i građevinara.  

Ministri financija Europske unije postigli su dogovor o financijskom paketu pomoći vrijednom 750 milijardi eura za zemlje članice eurozone u slučaju da zapadnu u financijske teškoće.

Paket se sastoji od 440 milijardi eura jamstava država članica eurozone i 60 milijardi eura u Europskom stabilizacijskom fondu koji će se moći isplatiti kao pomoć zemljama eurozone koje bi se mogle naći u financijskim problemima. Daljnjih 250 milijardi eura dat će Međunarodni monetarni fond (MMF).

'EU je poduzela odlučnu akciju kako bi stala na kraj špekulativnim napadima na euro i to bi trebalo biti dovoljno da se umiri tržište', rekao je čelnik odjela za istraživanje u Generali Invesmentsu Klaus Wiener