NEOČEKIVANI OPTIMIZAM

Crobex se zazelenio na kraju dana

21.01.2009 u 16:15

Bionic
Reading

Iako je veći dio trgovinskog dana Crobex bio u minusu, pola sata prije kraja trgovanja promijenio je predznak. Preokret su donijeli T-HT, Atlantska plovidba, Dalekovod i Ingra

Najlikvidniji je bio T-HT koji je, baš kao i jučer, nadmašio izvedbu prosjeka tržišta, uvećavši cijenu za 2,3 posto na 225 kuna. Ovo je izdanje odnijelo oko petine ukupnog prometa, prikupivši 6,6 milijuna kuna.

Današnjih 30,2 milijuna kuna redovnog prometa nadmašilo je slabih dvadesetak milijuna kuna, koliko je promet iznosio proteklih dana.

Potaknuta rastom BDI vozarina, Atlantska plovidba povećala je cijenu za 3,5 posto, dok je s prometom od 6,5 milijuna kuna bila drugo najtrgovanije izdanje.

Iako se većim dijelom trgovanja Dalekovodom trgovalo na negativnom teritoriju, ispod 400 kuna, na kraju se cijena uvećala za 3,5 posto. Suprotno tome, IGH je skliznuo za 0,9 posto nanizavši trodnevnu negativnu seriju. A ulagače nije oraspoložila ni vijest o Građevinskom institutu Moskva koji je IGH osnovao zajedno s ruskom Tehničkom akademijom.

Među izdanjima iznad milijun kuna našla se i dionica Liburnia Riviera Hotela, koja je zadnji put prikupila milijunski promet još u listopadu prošle godine. Nakon jučerašnjeg minusa od 8,4 posto, ova je dionica zabilježila skok od 3,5 posto.

Dionica Ingre, koja je u protekla dva dana spustila cijenu za oko 9 posto, porasla je za 5,6 posto nakon što je objavljeno da će cijena Ingre u javnoj ponudi iznositi 80 kuna.

Suprotno očekivanjima, sinoćnja inauguracija Baracka Obama ne samo da nije izazvala pozitivan efekt na svjetskim burzama, nego je jučer potopila Wall Street za više od četiri posto. No, zato su američke burze današnju trgovinu započele s blagim rastom, što je promijenilo negativni tijek trgovine na nekim europskim burzama.

Pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje