KVARTALNI REZULTATI

Ina smanjila gubitak, povećala zaduženost

04.05.2010 u 09:07

Bionic
Reading

Ina je tijekom prvog kvartala ove godine ostvarila neto gubitak od 131 milijun kuna, što je prema izvještaju poslanom na Zagrebačku burzu za 441 milijun kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine

Ukupan prihod iznosio je 5,34 milijarde kuna, što je 5,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a prihodi od prodaje iznosili su 4,93 milijarde kuna, odnosno bili su veći 10,4 posto.

Plinski biznis odnosno prekinuto poslovanje s neto gubitkom od 207 milijuna kuna pridonio je gubitku, dok je od neprekinutog poslovanja ostvarena dobit. Neto zaduženost Ina grupe povećana je na 10,3 milijarde kuna u odnosu na zaduženost od 8,2 milijarde kuna koja je bila posljednjeg dana 2009. godine, dok je neto omjeru duga i kapitala povećan sa 40,9 na 46,9 posto.

U izvještaju se navodi da to pokazuje trenutačni manjak kapitala zbog stalnih intezivnih kapitalnih ulaganja u ključne segmente djelatnosti.

Cijela Grupa poboljšala je rezultate poslovanja u prvom tromjesečju pa je na kraju prva tri mjeseca EBITDA od neprekidnog poslovanja iznosila 1,4 milijardi kuna uz 815 milijuna kuna operativne dobiti bez jednokratnih stavki uglavnom zahvaljujući većoj proizvodnji ugljikovodika, višim cijenama nafte i boljoj rafinerijskoj marži.

Tijekom ove godine prilagođene su investicije trenutnom financijskom položaju pa su iznosile 840 milijuna kuna i bile su 15 posto niže nego u prvom tromjesečju prošle godine, no ne na uštrb glavnih investicijskih projekta popute modernizacije rafinerije u Rijeci i Sisku i radova u Siriji i sjevernom Jadranu.