ARENA NIJE NA PRODAJU

Ingra kreditom sanira ogromne gubitke

30.04.2010 u 11:39

Bionic
Reading

'Unatoč operativnoj dobiti Ingra je u 2009. poslovala sa 71,3 milijuna kuna gubitka', potvrdio je loše vijesti direktor financija Krunoslav Lisjak, predstavljajući poslovne rezultate kompanije

Loš rezultat, objašnjavaju, posljedica je značajnih jednokratnih otpisa. Najveći otpis odnosi se na Mavrovo, ostali na usklađenje zaliha, a ukupan iznos teži 69 milijuna kuna.

'Vraćamo se graditeljstvu, energetici, industriji i montaži bez repova iz prošlosti', rekao je Lisjak, priznajući da je ova odluka bila teška, ali nužna za nastavak kvalitetnog poslovanja. Operativna dobit iznosila je 38,7 milijuna kuna, uz ostvarene ukupne prihode od 608,07 milijuna kuna.

Ingra se restrukturira i u rezanju rashoda uspjela je prepoloviti opće troškove poslovanja u odnosu na 2008. Otpustili su 25 posto zaposlenika i smanjili obveze prema dobavljačima za više od 350 milijuna kuna. Na Areni Zagreb postoji oko 40 milijuna kuna dospjelih obveza, što iznosi oko pet posto ukupne vrijednosti projekta, a i na drugim projektima su ostali slični udjeli neplaćenih poslova.

Financijsko restrukturiranje ključno je za Ingru, a provodi se ciljem reprogramiranja financijskih obveza u dugoročni sindicirani kredit. Taj će se kredit vraćati iz kvalitetnog poslovanja i imovine Ingre koju u ovom trenutku nije isplativo plasirati na tržište.

Lisjak nije htio govoriti o gabaritima tog kredita, koji će dobiti ovih dana. Prijavili su se za kredite iz modela B, preko čega pokušavaju doći do povoljnijeg izvora financiranja njihova projekta staračkih domova više generacije, a Lisjak uvjerava da su kredite dizali s prosječnom kamatnom stopom od šest posto.

'Naravno da je riječ o velikom kreditiranju i da će se koristiti imovina poput Arene u tu svrhu. Uz ovakvu imovinu koju kompanija ima, moramo provesti restrukturiranje', kazao je Lisjak.

Arena Zagreb vrijedi 105 milijuna eura, kaže, a tržišna cijena je nepoznata jer se nikada o prodaji cijele Arene nije ni govorilo.