ZAGREBAČKA BURZA

Grčka potopila i Crobex

28.04.2010 u 12:05

Bionic
Reading

Sniženje kreditnog rejtinga Grčkoj izazvalo je jučer snažnu negativnu reakciju na svjetskim burzama, koja ne jenjava ni danas

Od tog negativnog raspoloženja ne odudara ni Zagrebačka burza. Crobex se jučer unatoč zaključnom minusu zadržao iznad 2.200 bodova, da bi danas skliznuo ispod te razine. Oko podneva je uz minus od 1,8 posto vrijednost indeksa snižena na 2.168 bodova.

Najviše prometa na Zagrebačkoj burzi prikupio je HT, kojim se i danas trguje ispod 280 kuna, a među izdanjima s prometom većim od milijun kuna su i Atlantska plovidba, Ericsson Nikola Tesla, Adris i Zagrebačka pivovara. Niti jedno od milijunskih izdanja ne bilježi rast.

U mnoštvu minusa, rast ostvaruje Luka Rijeka, no uz slabašan promet od samo 200.000 kuna.

Među europskim burzama najveći pad bilježe one u Portugalu i Španjolskoj, čiji su indeksi potonuli za 4,7, odnosno 3,3 posto. Ključni europski indeksi nešto su bolje prošli: njemački Dax u minusu je oko 2 posto, dok je FTSE oslabio za 1,2 posto, a CAC za 1,8 posto.

Ulagači su zabrinuti da bi politički pritisci mogli spriječiti 'bailout' Grčke. 'Izgledi da Grčka neće moći plaćati dospjele obveze ne rastu iz dana u dan, nego iz sata u sat. Ako MMF i europske vlade brzo ne uskoče u pomoć Ateni, cijene dionica mogle bi nastaviti padati vrlo oštro', izjavio je za Reuters analitičar KBC Securitiesa.